galéria megtekintése

Gyurcsány szerepe

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 24. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

A magyar baloldalnak jól jön minden impulzus. Mint az elgyengült szívnek, sokkra van szüksége, hogy újra felvegye a ritmust. A benne bízók aggódva figyelik, de az sem kizárt, hogy már a legrosszabbra kell felkészülniük. Valami persze majd utána is jönne, de ahhoz sok idő kell.

Ebben a helyzetben Gyurcsány Ferenc legújabb röpirata fontos kísérlet. Feltéve, ha vitát gerjeszt – no nem a jobboldallal, az majd egy másik vita lesz, előbb a potenciális szövetségesekkel. Ha egyáltalán lesz, aki felveszi, aki fel tudja és fel akarja venni a kesztyűt. Ma már ez is kérdés.

Gyurcsány egy olyan baloldalt próbál meg újraéleszteni, amelynek bajaihoz maga is jelentősen hozzájárult. 2006-ban túl nagy árat fizettetett a választási győzelemért: a szocialista párt a „lelkét”, a hitelességét adta el, hogy vezetője elmondhassa, az új demokráciákban elsőként nyert hivatalban lévő kormányfőként. Utólag úgy látszik, hogy ha akkor az MSZP veszít, a magyar politika ma is kiegyensúlyozott, többosztatú, nyugatias jellegű lenne.

Már csak azért is, mert a gazdasági válság, a megszorítások politikája óhatatlanul a jobboldalhoz kötődne, és 2010 után alighanem a baloldal kormányzása alatt csökkent volna a rezsi. De Gyurcsány felelőssége nem áll meg itt. Előkészítetlen lemondásával kiszolgáltatta az országot a neohorthysta restaurációnak, így a magyarok nyakára szabadult a kétharmados Orbán-rezsim. Az MSZP kettéhasításával tovább gyengítette saját politikai közösségét.

 

Nem tisztességes dolog felhánytorgatni az MSZP szellemi kiürülését anélkül, hogy az egykori pártelnök azt is elmondaná: magával vitte onnan az IQ tekintélyes részét. Egy új, baloldali liberális párt létrehozásával megpróbálta a futópálya külső körére szorítani a szocialistákat, akiknek nemigen maradt más választásuk, mint a hagyományos – szükségképpen ódivatú – baloldaliság felé mozdulni. Most sem hagy kétséget, hogy ő akarja megszabni az események menetét – miután arra másoknak, részben miatta, esélyük sincs.

Gyurcsány Ferencnek akár minden egyes mondatában tökéletesen igaza lehet. Hát persze, hogy szükség volna egy erős vezetőre, a baloldali pártok összefogására és az Orbán-korszak utáni Magyarország programjára. Amikor az álszerénységet sutba dobva elfogadja, hogy őt nevezik a baloldal legtehetségesebb politikusának, azzal felelősséget is vesz magára. Akkor nem elég a többi, nála kevésbé tehetséges és részben miatta rosszabb helyzetből startoló baloldali politikust lenyomnia.

Akkor meg kellene találnia a módját a baloldal hitelének, erejének és egységének helyreállítására. Az alany és az állítmány könnyed egyeztetésének képessége ehhez kevés. Mint a röpirat egyik kísérő interjújában maga mondta, nem érdeklik a többi baloldali párt vezetői, sem a „nárcisztikus” elemzők és újságírók, „a perc emberei”. Nos, még Gyurcsány Ferenc sem bizonyította be, hogy történelmi szerepe több lenne Orbán Viktor teljhatalomhoz juttatásánál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.