galéria megtekintése

Gyurcsány csókoltat

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 23. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Nem kizárható, hogy Gyurcsány Ferencből lesz még miniszterelnök, de isten óvja meg ettől Magyarországot, ha lehet. Akkor kerülhetne hatalomra, ha a nép az utcáról indulva akarná elkergetni Orbánt – nem pár ezren, hanem milliónyian, és senki más alternatívája nem lenne az ellenzéki oldalon.

Gyurcsány ugyanis – azon az egy lényeges tényen kívül, hogy ő nem Orbán –, akárhány pontot ír is a sokadik kívánságlistájába, nem tud hitelesen olyat mondani, amiért még egyszer megválasztanák. Mondhatja, hogy így meg úgy a jövő polgári Magyarországa –, a társadalmat egy érdekli: lesz-e abban állása a fiúnknak, unokánknak, és mennyivel keres majd kevesebbet, mint egy osztrák ugyanazzal a munkával?

A többi hablaty. A nyugatos Magyarország, a teljesítmény, a demokratikus jogállam, a bal- és jobboldali polgári eszmények lózungja – általános társadalmi biztonság nélkül csak annyit jelent, hogy Gyurcsány jobban szeretne újra hatalmon, mint egy frakció nélküli törpepárt vezérének lenni. Mondjuk, azon elgondolkodtam pár pillanatig, hogyha úgy dobná a kocka, kivel kezdené a DK az elnöke által beígért oligarchamentesítést.

 

Ha nem az egyre rosszabb állapotban lévő társadalmi többség szempontjából nézzük, hogy miként tudná bárki – beleértve Gyurcsányt és csapatát – emelkedésbe fordítani a három évtizedes lecsúszást, hanem csak onnét, hogy ki lehet a vezető erő az MSZP romjain, már egyszerűbb a dolgunk. A DK ugyanis mutat bizonyos életjelenségeket, miközben az Együtt csendesen porlad tovább, az MSZP pedig sem személyt, sem programot, sem kellő aktivitást nem képes szembeszegezni azzal a tébolyult akarnoksággal, amellyel Orbán és alvezérei saját híveiket is megdöbbentve a társadalom egyre több alrendszerét verik széjjel, maguk sem tudják már, hogy miért. Nem a hazáért, nem a jövőért, nem valami (Gyurcsány által a jobb- és baloldali demokraták közös nevezőjeként említett polgári) értékrendért, hanem – csak. Hogy minden áldott nap 24 órán át „uralhassák a pillanatot” – ahogyan a miniszterelnök egyik fő tanácsadója volt szíves eldicsekedni vele a múlt héten. Azt gondolom, erre mondtak nemet tegnap az emberek Veszprémben.

A DK régi-új elnöke, akit minden civil tüntetésszervező – a Veszprémben győztes Kész Zoltán is ekként vált ismertté – rémülten hesseget, meg ne próbáljon rátelepedni a demonstrációjukra, a nevét sem mondta ki azoknak, akik az Orbán-rendszer nem szélsőjobbos ellenzékét képviselik. „Aki legalizálja Orbán Viktor rendszerét és vele parolázik a lényeg említése nélkül, az nem a rendszer bukását, hanem annak fennmaradását segíti elő. Nem érdemes politikát játszani azoknak, akik képtelenek megérteni az orbáni rendszer lényegét, és abban az ellenzék szerepét.” Csókoltatom őket! – üzente a teljes magyar baloldalnak. Akkor pedig kikkel is, hogyan is jönne el a 10 pontban beígért békés rendszerváltás – ráadásul mindjárt jövőre, egy előre hozott választáson?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.