galéria megtekintése

Győztes bukta

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 10. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Nem akármilyen politikai bukfencet hajtott végre a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, amikor az igenek győzelmét hámozta ki az érdektelenségbe fulladt múlt szombati szlovákiai népszavazásból. Ugyanerre az értékelésre ragadtatta magát a referendumot kezdeményező civil szervezet néhány fanatikusa is. Őket sem zavarták a tények.

Az, hogy csupán a szavazásra jogosultak egyötöde nyilvánított véleményt a hagyományosnak mondott és kizárólagosnak követelt családmodellről, illetve a melegek jogairól. Pedig a voksolást harsány, nem ritkán gyűlölködő kampány előzte meg, amelybe nagy vehemenciával szálltak be főleg a katolikus papok, de a klérus is. Kirívó példák sokaságából kettőt említünk: a sároseperjesi (Presov) görögkeleti pap homíliájában a társadalom szennyének minősítette a melegeket, az egyik csallóközi kisvárosban pedig a hitotkató azzal riogatta az elsősöket, hogy akinek a szülei nem mennek el szavazni, azt éjjel elrabolják a gonosz homoszexuálisok. A felvidéki magyar politikusok sem tanúsítottak semmiféle empátiát a szexuális kisebbségek iránt.

Ennek ellenére a nagy többség a népszavazást méregdrága és teljesen felesleges pótcselekvésnek tartotta. Már csak azért is,mert a férfi és a nő kapcsolatán alapuló házasság jogállását nemrég erősítették meg a szlovákiai alaptörvényben. Egyértelművé tették az otthon maradottak azt is, hogy nem a melegek veszélyeztetik ezt a köteléket, hanem a nyomasztó társadalmi és szociális gondok, amelyek leggyakrabban éppen a családban csapódnak le, gyengítve vagy éppenséggel felborítva a harmonikusnak áhított együttlétet.

 

Sokan elavultnak érzik a hagyományos családfogalmat. Szlovákiában a polgárok csaknem a fele élettársi kapcsolatban él. Rajtuk kívül leányanyák, elvált asszonyok vagy férfiak, továbbá házasságon kívüli biológiai apák is nevelnek gyermekeket. Ezek is családi kapcsolatok – számukra mindenképpen. Sok vallásos embernek is, akik szerint ugyanis a másság tisztelete keresztény erény, ezért inkább otthon maradtak.

Valóságos örömünnepet ültek a leszbikus, a meleg, a biszexuális és a transznemű polgárokat tömörítő LMBT szlovákiai vezetői, akik úgy érezték, hogy kudarcot vallottak a fundamentalisták, hiszen a lakosság döntő többsége nem ellenzi az egyneműek regisztrált partnerségét. Az Amnesty International pozsonyi tisztségviselői szerint közelebb kerültek ahhoz, hogy szexuális orientáltságától függetlenül Szlovákiában is minden polgárnak legyen törvényes lehetősége gyermekek örökbefogadására.

Lám, lám: eredménytelen népszavazásba mennyi pozitívumot is bele lehet magyarázni. A valóság azonban egyelőre csupán annyi, hogy a referendum megnyitott egy tabu témát Szlovákiában is. Kezdődhet akár nyílt és érdemi vita is. Ez lenne az igazi győzelem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.