galéria megtekintése

Győzelem

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 28. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Áder János államfő hosszas vacillálás után azt közölte, hogy nem vesz részt május 9-én a moszkvai győzelem napi ünnepségen. Ezzel elkerülheti például azt, hogy együtt integessen a pódiumról Kim Dzsong Unnal, Észak-Korea diktátorával. Hála istennek! E döntés azt bizonyítja, hogy talán még nem ment el a maradék eszünk.

De álljon itt a lassan már-már elkerülhetetlen de. De: a meghívás és annak utóélete pontosan jelzi, mennyire tisztázatlanok a viszonyok Európának ezen a felén.

Azzal kezdődött, hogy Putyin meghívása vagy Ádernek szólt, vagy Orbán Viktornak, de Putyin szavait vagy félrefordították, vagy félreértették, így aztán mégis Ádernek, aki február közepe óta nem tudta eldönteni, hogy eleget tesz-e a meghívásnak abban a rendkívül kényes helyzetben, amelyben egyfelől Paks kapcsán összepacsiztunk Oroszországgal, miközben valamennyi nemzetközi elkötelezettségünk az Oroszország elleni tömbbe szólít bennünket. Ez a tömb nem köntörfalazott: számos állam- és kormányfő mondott nemet a Kreml hívására. Angela Merkel például úgy, hogy megy is meg nem is: az ünnepségen nem vesz részt, de másnap Moszkvába utazik, hogy ott koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.

 

A kancellár nemcsak az illiberalizmus elleni kiállását igazolja, hanem azt is, hogy arrafelé, ahol a diplomáciát nem pávatáncnak tekintik, mennyi erőt képes sugározni a valódi szimbolikus politika. És az erő úgy is erő, hogy még csak harcba sem kell hívni senkit senki ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.