galéria megtekintése

Gyöngyike kínai császárfája

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 15. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Lődörögtem a belvárosban múlt pénteken délelőtt, mert a lélegzésen kívül Debrecenben nem akadt más dolgom, s a Liszt Ferenc utca elején jártam éppen, amikor meglódult fölöttem egy nyugati ostorfa lombja a hirtelen föltámadt szélben, majd az ágak közül egyszerre csak fölharsant egy erdei pinty. Megtorpantam erre a tavaszi élettől elbódult, vidám hangra. Csak a szívem vert tovább, én álltam, és a madarat hallgattam.

A járókelők bosszúsan kerülgettek, de értettem őket, elvégre vannak a világban fontosabb dolgok, mint egy megrészegült erdei pinty éneke a belváros kellős köves közepén. Ott vannak például a csekkek, megértem én. Nekem is húzza a zsebemet néhány, pedig a rezsim kevesebb lett elméletileg: a parlamenti választás előtt ki is írta a közös képviselő a közös falra, hogy mennyivel: lakásonként 252 forinttal. Nekünk ennyit sikerült tavaly a rezsiből megtakarítanunk, magyarok. Lakásonként havonta 252 forintot, azaz nagyjából egy svájci frankot.

Mentem az utcán tovább, s amikor kiértem a Liszt Ferenc térre, hátrahőköltem, mint akit orrba vertek, mert a földön összedarabolt ostorfák hevertek, és nyárfák és ezüstfenyők. Korábban itt életes lombok zúgtak, ostorfák, nyárfák és ezüstfenyők, de most a földön elfeküdtek. Tisztán láttam fölöttük az eget, azt az ürességet, azt a városi semmit, amelynek világunkban villanyvezetékek jelölik pontos helyét. De nem egyedül én voltam meglepett. Szemközt, a Csokonai Színház büféje mögött fiatal színészek dohányoztak, s egyszerre csak elbődült egyikük:

 

– Hé, mi lett a parkunkkal?

Ekkor ott már diákok is gyülekeztek. Az Ady gimnáziumból tódultak ki a fényre, s nézték elhűlve a munkásokat, akik fűrészelték a fákat sorra.

– A kurva életbe, mit csinálnak ezek? – kérdezte egy leány a fiúja kezébe kapaszkodva, aki bölcs volt, s szelíden visszakérdezett:

– Szerinted?

Ám a tér közepén virító, tenyérnyi zöld gyepen egy fát aznap délelőtt meghagytak. Habár az utcán és a téren sorban vágták ki a fákat, de az az egy a gyep közepén megmaradt. Nem értettem, hogy miért. Miért éppen az? Az az egy miért maradhat? Odamentem hát a fához, hogy megnézzem, mi a titka. S mit láttam alatta? Egy emléktáblát, amelyen ez állt: „Kállay Bori színművésznő és a Debreceni Kőr Dáma Egyesület ültette ezt a kínai császárfát (Paulownia tomentosa) 2001. november 17-én”.

Ennyi csak a titok: a Debreceni Kőr Dáma Egyesület vezetője ugyanis Porkoláb Gyöngyike, aki Kósa Lajos polgármester felesége. Hogy az ő fáját ne vágják ki, biztosan nehéz volt elintéznie. Ügyesek ezek a Kósa Lajosék, ezt gondoltam. Megvárták e barbársággal a választásokat, úgy látszik, adnak a formaságra: „mi csak győztes választás után barmoljuk szét a zöldet, és győztes választás után emelünk hazugságnak szobrot”. Vegyétek elő a gránitvésőt, ezek alaptörvénybe való mondatok.

Szóval álltunk ott, összegyűltünk vagy ötvenen, s néztük, ahogyan utoljára eldől egy szép és egészséges, tökéletességre született ezüsfenyő. Nem vagyok érzelmes alkat, de amikor földet ért a törzse, kínomban összeharaptam a számat. Keserűen fordultam vissza. Vissza az utca elejére, ahol életet lehelt belém egy kitartó erdei pinty. Reanimált, hogy szakszóval éljek. Lélegeztem, szívem dobogott, gyalogoltam, neki egyenesen a szembe fújó szélnek, és a még megmaradt fákat néztem. Látjátok, ti nyugati ostorfák, nyárfák és ezüstfenyők, hát ez lett a vége. Pedig ti sem csináltatok mást, csak bólogattatok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.