galéria megtekintése

Gyomros

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 07. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A kormány kitalál egy adónemet, amely ténylegesen mindössze egyetlen tévétársaságot sújt. Éppen azt, amelyiket mindenképpen ki akar szorítani, hogy majd – a nézőivel együtt természetesen – bekebelezze.

Tisztességes polgári viszonyok között ilyen nincs. Azután a hatalom tárgyal is ezzel a társasággal, így a rá eső adó talán csökken, de a tervezett bevételre valamilyen okból mindenképpen szükség van, ezért az így kieső részt a nyakába kapja immár a teljes szakma. Ilyen sincs. Az egyik nagy jobboldali médiabirodalom tulajdonosa (Simicska Lajos) erre fel azt nyilatkozza, hogy az új adó miatt totális háború indul. Nyilván a lapjaival, a tévéjével, a rádiójával harcolna.

Ismerős lévén e tájon erre rábólinthatunk, persze, láttunk már ilyet, de azért: tisztességes polgári világban ilyen sincs. Médiatulajdonos nem dönthet tartalmakról. Tilos. Még a fenyegetések szintjén is. A nálunk érvényes etikai kódexek szerint is így van. Nem remélhetjük, hogy nem teszi meg mégis. Ezen nem változtat az sem, hogy elmenekültek médiájának vezetői. Merre forduljunk, ha ezt nem akarjuk látni? Arra, ahol az állam által uralt tévéknél lenne majd helyük a lázadóknak?

 

Ne aggódjunk? Dehogynem! Azt látjuk, hogy egy hatalomközeli vállalkozó és a politikai hatalom magánérdekű háborút vív a médián keresztül. Meggyalázzák a polgári nyilvánosság alapkövét, a sajtó szabadságát. Ide jutottunk. És innen tekintve teljesen közömbös, hogy a rombolók melyike takarítja el a másikat, ki lesz az úr a szeméthalommá tett dombon, ahol most mindenki szabadon csócsálhatja az önmagából kifordult ember vállalhatatlan mondatait, amelyeket kivételesen és csak azért közlünk, hogy lássuk, hová jutottunk, hol élünk. Pedig a polgári világ gyomrából sajtóstul együtt fordulna ki ez az egész.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.