galéria megtekintése

Gyógymigránsok

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 17. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Dieter Zetsche, a Mercedest is gyártó Daimler konszern elnöke mondta, hogy a „menekültek között sok a fiatal, jól képzett és motivált ember, pontosan ilyen alkalmazottakat keres a Daimler”. Lehetségesnek tartja, hogy már a táborokban tájékoztassák a migránsokat arról, hogyan vállalhatnak munkát Németországban a Daimlernél. Az elnök szerint a bevándorlók nemhogy veszélyt nem jelentenek, épp ellenkezőleg, lehetőséget teremtenek Németország számára, és pont úgy segítenek az életszínvonal fejlesztésében, mint a néhány évtizede érkezett vendégmunkások.

Magyarország egyik legnagyobb befektetőjének és jelentős foglalkoztatójának első embere tíz napja fejtette ki ezt, nem sokkal az előtt, hogy Merkel kancellár fullgázzal kapcsolta hátramenetbe Németország befogadáspolitikáját. Szavainak különös szépsége, hogy a menekülteket támogatók éppúgy felhasználhatják önigazolásra, mint ahogy Habony Árpád és Kovács Zoltán kormányszóvivő is idézheti arra, miért volt szükséges a plakáttal hergelés. Elvégre maga a Daimler-főnök beszélt arról, hogy az olcsóbban dolgozó menekülteknek adná a németek munkáját. Herr Zetsche mondanivalója amúgy tiszta beszéd arról, hogy miért elodázhatatlan a közös gondolkodás és az európai polgárok jobb életéért a valódi összefogás. Ezt kezdhetnénk azzal, hogy a politikusok szembenéznek tetteik társadalmi és gazdasági következményével.

Európa egyes államaiban munkaerőhiány van. Németországban is. De nálunk is tízezer betöltetlen informatikai állás van. Hallottam olyan magyar vállalatvezetőt, aki higgadtan fejtegette, hogy nyelveket beszélő, motivált és képzett emberből messze nem talál eleget, tehát tudna mit kezdeni néhány ambiciózus közel-keleti dolgozóval. De vajon az uniós munkaerő-piaci problémákra tényleg a menekültek jelentik a megoldást? Esetleg a Németországban már jó ideje általános, más országokban még csak iparág-specifikus munkaerőínség nem az unió gazdaságszerkezeti bajainak tünete csupán? Adekvát politikai válasz a gazdasági kihívásokra, ha menekültekkel végeztetjük el a kétkezi munkát? A termelés Kínába telepítése is annak tűnt egykor, a németek sok stratégiai ágazatban mégis otthon tartották a termelést. Nagyon sokat profitáltak ebből.

 

Mekkora társadalmi feszültséget jelentettek a néhány évtizede érkezett vendégmunkánsok Németországban? Hogyan és milyen társadalmi költségek mellett sikerült ezeket kezelni? Milyen kihívások elé állították a volt gyarmatokról érkező migránsok az Egyesült Királyságot? Átgondolták-e, mi mindent kell máshogy csinálni a korábbi időkhöz képest? Az épp lábra kapó európai gazdaságban megjósolhatatlan károkat okozhat az állandósult társadalmi feszültség, a félelem és a politikai törésvonalak mentén tapasztalható belső megosztottság. Ez utóbbi káros hatásait idehaza nem szükséges részletesen ecsetelni. Ezekhez képest a migránsok jelentette probléma megoldása lesz a legkönnyebb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.