galéria megtekintése

Gyógyítanék

12 komment


Hargitai Miklós

A közfelfogás szerint a közoktatásban dolgozó pedagógusnál kiszolgáltatottabb, befenyítettebb alkalmazottja kevés van a magyar államnak (a „nemzet napszámosa” kifejezés a méltatlanul alacsony fizetések mellett éppen erre a státuszra utal). Most mégis azt látjuk, hogy a kormányok különféle szeszélyeit, a megbecsülés hiányát, a mellőzöttséget és a mindig reformnak csúfolt átgondolatlan kapkodást némán tűrő tanárok a sarkukra állnak, hasonló bátorságot mutatva, mint az előző ciklusban a férőhelyek durva visszavágását megakadályozó egyetemi-főiskolai hallgatók.

Ugyanakkor itt vannak az egészségügyi dolgozók a maguk szinte korlátlan zsarolási potenciáljával, és mégis szó nélkül tudomásul veszik, hogy a kormányzat rendre beléjük törli a cipőjét. A nekik tett bérfelzárkóztatási és életpálya-ígéreteket nem teljesíti, az ágazat lerohadását nem lassítja, az ellátás személyi és emberi minimumfeltételeinek biztosítása érdekében nem tesz semmit. És – bár van egy Sándor Máriájuk, akinek az erkölcsi tőkéje mindenképpen meglenne egy tiltakozó mozgalom megszervezéséhez – csak hallgatnak, ami a pedagógusok nyílt lázadása idején napról napra érthetetlenebb.

A valóságban persze mindenre van magyarázat – ha nem túl szívderítő is –, az egészségügyiek némaságára több is. Az egyiket Cser Ágnesnek hívják és ágazati szakszervezeti vezető: ő az, aki szerint az egészségügyet a léthatárra lökő (és a lehetetlenül alacsony bérekkel szorosan összefüggő) tömeges elvándorlás, a fertőtlenítő- és kesztyűhiány, meg a kórházi ellátás gyanánt felszolgált üres zsemlék korában „érdemben lehet tárgyalni a bérfelzárkózásról", tehát nincs itt semmi tennivaló.

 

„Az egymást követő szoclib kormányok után, végre" – jellemzi a jelent a harcos érdekvédő (mit is sikerült utoljára kiharcolnia?), hol­ott – nem nagy dicsőség, de mégis – az általa védett szociális szektorban utoljára bajnaigyurcsányék emeltek bért, és 2010 óta még csökkent is a fizetés.

A magyarázat másik tételét jobb szó híján nevezzük feudalizmusnak. Míg a pedagógusszakmában nincs érdemi előrelépési lehetőség, azaz szinte mindenki egyenlő – most próbálnak mesterségesen kategóriákat kreálni –, addig az egészségügyben mindenki egy évszázada változatlan hierarchizált rendszerben próbálja felfelé küzdeni magát, és egy osztályvezető főorvos nagyobb lokális hatalom, mint Fejér megyében Mészáros Lőrinc. Közösnek tűnő érdek itt legfeljebb a „minden rontást eltörölni” lehetne, ám az éppen azoknak a bizniszét rontaná, akik a láncban legfölül vannak.

És van egy harmadik ok is, ezt a legnehezebb a nevén nevezni. A tanár naponta kénytelen kiállni és megharcolni az igazáért, az orvosnak viszont hivatalból igaza van, akkor is, ha végül a biológia úgy dönt, hogy mégsem neki volt igaza. A 2/a osztály keményebb és őszintébb közönség a belosztálynál, és az oktatás talán jobb morális állapotban van, mint a mesterséges anyagi és erkölcsi nyomorban tartott egészségügy. Ezzel a feltételezéssel nem szeretnénk senkit megbántani – egyre nyilvánvalóbb, hogy ott is sokakat nyomaszt a kialakult helyzet –, csupán annyit állítunk, hogy a rendszer (szemben az oktatással) egyelőre idegen testként löki ki magából mindazokat, akik nyilvánosan is vállalják, hogy változást szeretnének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.