galéria megtekintése

Gyászcukrászat

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 26. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Megszűnik a Jégbüfé! – jajdult föl egy emberként az ország, nagyobb csapás ez a nemzeti rigójancsi-kultúrára, mint egy Leslie Mandoki’s Soulmates-koncert.

Lehet, hogy énbennem van a szoftverhiba, sőt azt a lehetőséget sem zárnám ki, hogy hard- az a szoft-, mármint hogy máshogy állnak az ízlelőbimbóim, vagy nem tudom, de én tényleg semmit nem tudnék felhozni a Jégbüfé mellett; már azt sem értettem, amikor néhány éve a Mammut mellett újabb intézmény nyílt ugyanezen a néven, a „legendás” Felszab téri Jégbüfé imázsát még jobban kiaknázandó.

De hát mi a túrótól lenne legendás a Jégbüfé? Talán még ’53-ban, a nyitáskor lett az? Azt még el tudom képzelni, hogy egy padlássöpréshez, egy kuláküldözéshez vagy egy koncepciós perhez képest tényleg jó volt az a lúdlábtorta vagy az a sarokház, minyon (amit a szocialista sütőipar az ötéves tervből kinyom). De aztán?

 

Persze mit várunk egy édességügyben annyira sanyarú sorsú nemzettől, mint a magyar? Ahol a szintén szovjet mintájú, élelmiszer-ipari hulladékokból tákolt Túró Rudi a nemzeti desszertidentitás alapja? Ahol a cukrászdák körülbelül egy százalékában lehet természetes alapanyagokkal találkozni, a többiben pálmazsírból, állományjavítókból, édesítőszerekből és aromákból hegesztett műsütemények fluoreszkálnak lilás fénnyel a pultokban?

Már margarint is csak ünnepnapokon és pult alóli VIP-süteményekhez használnak, és cukrászgenerációk nőttek föl úgy, hogy vajat vagy kézzel gyúrt és nyújtott leveles tésztát csak nyugati filmekben láttak, még a szakirodalomban sem olvastak róla. (Tessék csak egy Google-keresést nyomni a leveles tésztára, 90 százalékban margarinos receptet fognak találni. Itt tartunk.) Megszűnik a Jégbüfé? Dehogy szűnik meg! Van jégbüfénk elég, száz- meg ezerszám. Éppen az a baj, hogy a jégbüféség az istennek sem akar megszűnni, újabb és újabb formában jelenik meg.

De ha most megszűnt is ez az egy, az igazi, a Felszab téri, hát nehogy már sirassa valaki! Inkább a reményt lássuk csillanni a kiürített kirakat üvegén. Hogy majd nyílhat ott valami szebb, jobb és hasznosabb dolog, Nemzeti Dohánybolt, csecsemőszerv-kereskedelmi ügynökség, drogtanya vagy egy klub, ahol minden péntek este smooth jazzt játszik Leslie Mándoki’s Soulmates.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.