galéria megtekintése

Gumicsontkovácsok

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 10. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Gumicsont – közli a hírfogyasztók egy része, majd konklúziójának magyarázataként részletezi, hogy a drogtesztötlettel nyilván el akarták terelni a figyelmet az ilyen meg az olyan botrányról.

Indul a framing, azaz a keretezés – közli a politikai elemző, majd konklúziójának magyarázataként részletezi, hogy a drogtesztötlettel nyilván a témára fogékony törzsszavazótábor összetartása a küldetés, továbbá az, hogy a közbeszédet újra a Fidesz tematizálja, ahelyett, hogy arról szólna minden: sűrűbben bukkanni magyarázhatatlan kormánypárti vagyonra, mint nyelvhelyességi aknára Németh Szilárd soros retorikai attrakciójában.

Gyorsanalízisek sora lepi el rendszeresen a nyilvánosságot, miután a valósággal régóta zaklatott viszonyt ápoló kormánypárt előáll aktuális őrületével. Rendre fölemlegetik még a zseniális kommunikációt, és nem feledkeznek meg arról, hogy Habony Árpád, a Mátra PR Maradonája sorra jelentkezik ellenállhatatlan innovációkkal, minek nyomán úgy rágják a lapok és az ellenzéki pártok a gumicsontot, mintha gumikutyák lennének, miközben a mesterterv megvalósítása zavartalanul zajlik.

 

Hogy amúgy a Fidesz számára komplett nemzedéket temetett maga alá a netadó – az első körben szintén gumicsontnak tartott – ötlete? Hogy kinek jut eszébe az, hogy amikor már áll a korrupció, a szemenszedett rablás, a totális fékevesztettség, az alázat teljes hiátusának tégláiból épített piramis, akkor az innen nézve eszement kísérletnek, onnan nézve rendpárti bravúrnak tekintett kocka lebontja az egész építményt? Hogy az űrstratégák munkássága mellett egy hónap alatt tizenkét százalékot bukik a párt a teljes népesség körében? Hogy épp azokat gyanúsítják klasszikus tankönyvi modell bevetésével (lásd: framing, tematizáció stb.), akiknek korábbi sikereit a modellek újragondolásával, mintegy forradalmi akciókkal magyarázták?

Lehet, hogy a válaszok nem elégségesek az elméletek cáfolatához, ám nem ez a lényeg, hanem az: úgy nézünk ki olykor, mintha a politikai Activity egyetemi bajnokságán lennénk, ahol amolyan laboratóriumi körülmények között lehet tesztelni és díjazni a megoldásokat. Pedig nem ott vagyunk. Hanem ott, ahol nem is olyan régen az MSZP is járt, s azóta sem talált ki a labirintusból.

Amikor a résztvevők már nem értik, mi történik körülöttük. Amikor ráküldik a Hír TV-t a tüntetésszervezőkre, mert az régen működött. Amikor a nyilvánosság újabb szerkezetváltozása nem tűnik föl. Amikor a társadalom sokkal differenciáltabb, mint amire a megszokott „érezzük a néplelket”-tel lehet reagálni. Amikor nem értik, hogy Rogán Antal Portik-bulija, Kósa Lajos milliós mulatása nyilvános lesz, mert 2014-ben képtelenség kontrollálni az információk totalitását. Amikor már minden húzás tréfának tűnik, s kapkodják a fejüket, mert nem látszik a kiút a karikából. Amikor késő rájönni: kommunikációval sok meccset lehet nyerni, de egyetlen háborút sem, mert azt a valóság nyeri, mert van olyan lopás, ami fölött nem huny szemet senki.

Az, amikor a jövőt viszik el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.