galéria megtekintése

Grundfoci

0 komment


Danó Anna

Sándor Mária és csapata a Kossuth téren ma újrateremtené a csodát. Csak néhány nappal az után, hogy tízezrek ünnepelték a labdarúgás nemzetet összefogó erejét, most kipróbálják: mire képes a szolidaritás? Ha ily nagy a vágy a büszkeségben való közösségre, van-e erő osztozni a szükségben is?

A pénteken az ország főterére állított színpad már maga is a szolidaritásról szól. Semmelweis-napra, az egészség­ügyiek szakmai ünnepére állítják, de a baj, ami emeli, már éppúgy a pedagógusoké, mint az ápolóké, orvosoké. Mindenkié, aki valaha közfinanszírozott iskolával, kórházzal, rendelővel kapcsolatba kerül.

„Beteg az ország, gyógyítsuk meg! Nem engedhetjük, hogy nővéreink, orvosaink tömegesen hagyják el az országot!" – így szól a nagygyűlés fő üzenete, de nyilvánvaló, hogy nem az lesz a legnagyobb vesztes, aki elmenni kényszerül, hanem az, aki marad itthon betegen, de csak felületesen ellátva. Mert nincs aki ápolja, aki gyógyítsa, aki az orvosát segítse. Ahogy az sem kétséges, hogy a pedagógusok bedarálásának, szakmai szabadságuktól való megfosztásnak is elsősorban a kezük alatt felnövő gyerekek lesznek a kárvallottjai.

 

Sok a közös vonás az egészségügy és az oktatás központosító, megosztó, forráskivonást folytató és sokszor a kifárasztásra játszó ágazati politikájában is. E két ágazat küzdelmei hasonlóak. Nem is ma kezdik a közös fellépést. Már hónapok óta együtt demonstrálnak: februárban a Kossuth téren tartott pedagógustüntetésen Sándor Mária az egészségügyiek szolidaritásáról biztosította a tanárokat. Március 15-én pedig szintén a pedagógusdemonstráció színpadán a kockás ingben szabadságharcos jelképet láttatott.

A tavaszi megmozdulások annyiban mindenképpen sikeresek voltak, hogy lépéskényszerbe hozták a kormányt. Még akkor is, ha annak reakciói hol csalárdak, hol elégtelenek voltak. Most a pedagógusoknak jutott a rosszabb, náluk mintha csak a nyári szünetig akarta volna kihúzni a kormányzat, hogy aztán a vakációba fojtsa a konfliktust. Közben azért fitogtatta az erejét is: ha sok nektek az egy nagy Klik, kaptok helyette ötvenet...

Az egészségügyieknél kevésbé mutatta ki a hatalom a foga fehérjét, oda a folytatódó központosítás mellé – két év ápolási szünet után – csepegtettek fájdalomcsillapító béremelést is. Ez a pénz, főleg, ha a kormány mandátumának lejárta utánra ígért összeget is beleszámolják, nem kevés. Csak a baj nagyságához képest alacsony. Sokan kapnak béremelést, valamivel több, mint százezer orvos és ápolónő. De sokan ki is maradnak. Az egészségügyet a háttérben működtetők – fűtők, konyhások, műszerészek, szerelők, bérszámfejtők –, akik nélkül sem ez az ágazat, sem az oktatás nem tud működni, ahogyan Sándor Mária nevezi őket, a legkisebbek, 2007 óta nem kaptak fizetésemelést.

Péntek éjjel a Kossuth téri nagygyűlés színpadáról is értük és a még náluk is kiszolgáltatotabbakért, a betegekért ­szólnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.