galéria megtekintése

Gaskó

9 komment


Lencsés Károly

Egy jobb sorsra érdemes szakszervezeti vezető karrierje ért véget eléggé dicstelen módon: Gaskó István, aki húsz esztendeje áll a Liga élén, hétfőn lemondott. Vagy lemondatták. Úgy hírlik, hogy a konföderáció elnökségében többségbe kerültek azok, akik úgy gondolták, Gaskó nem vállalható többé. Korábbi vasutas-szakszervezeti kollégái gyanúsnak tartott költekezései miatt már tavaly hírbe hozták, ráadásul decemberben állítólag felhatalmazás nélkül írta alá azt a bérmegállapodást, amely messze volt az érdekképviseletek követelésétől.

Távoznia kellett. Mindegy is, hogy önként vagy nyomásra. A lényeg az, hogy a szakszervezeti mozgalom fenegyereke megbukott. Pedig az egykori állomásfőnökből lett érdekvédőnek – a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete alapító tagjának – sokat köszönhetnek volt kollégái. A vasút volt az az ágazat, ahol vezetésével már 1992-ben és később is többször országos sztrájkot tartottak. Ezzel pedig jórészt sikerült érvényt szerezni a dolgozók követeléseinek. Amúgy a konföderáció is hálás lehet neki, mert a Liga mint szakszervezeti szövetség és Gaskó jó ideig ugyanazt jelentette: harcos kiállást.

Ám valahol rossz vágányra állt a leköszönt vezér vonata, s már úgy tűnt, hogy a vezető fontosabbnak tartotta a saját jólétét, mint a tagság érdekeit. Nem kerülhető meg a kérdés: egy harmincmilliós Audiból kiszállva képviselheti-e bárki keményen, karcosan, hitelesen a melósokat? Hasonlóképpen felvetődik, csinálhat-e egy szakszervezeti vezető százezres éttermi számlákat, jó-e, ha luxushotelekben száll meg, ha tízmilliós nagyságrendben költ benzinre. Az meg nem is kérdés, helyes-e, ha valaki a feleségét hozza helyzetbe azzal, hogy az önmaga által vezetett szervezetnél ad neki munkát, ráadásul delegálja még egy alapítvány kuratóriumába is, ahol tiszteletdíj jár.

 

Ám mindez aprópénz ahhoz a milliárdos uniós támogatáshoz képest, amit még 2013-ban nyert el a Liga. Rossznyelvek szerint azért, mert Gaskó a kormányfővel jó kapcsolatokat ápol. Tény, hogy nyilvános rendezvényen a miniszterelnökkel kedélyesen lapogatták egymás hátát, miközben az ilyesféle fraternizálás a balliberális kormányzás idején elképzelhetetlennek tűnt. Akkor a Liga-elnök sztrájkot hirdetett. És lelkesen üdvözölte a Fidesz kezdeményezte szociális népszavazás sikerét.

Mindazonáltal bízzunk benne, hogy az érdekképviseletek szintjén tetemes összeget legalább jó célokra fordították. Ez most talán ki fog derülni, és vélhetőleg az is, hogy nem szórták-e felelőtlenül a Liga – vagy inkább a tagság – pénzét, hiszen éppen az egyik vasutas-szakszervezet bejelentése alapján már tavaly büntetőeljárás indult ennek gyanújával.

Nagy kár, hogy idáig fajultak a dolgok. Amennyiben Gaskó valóban visszaélt a helyzetével, évekkel ezelőtt szólni kellett volna neki. Ha meg nem követett el semmit, nem lenne szabad bemocskolni sem őt, sem a Ligát. Így már senki nem jön ki jól a helyzetből. Legkevésbé Gaskó, akit egyenesen kiküldtek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.