galéria megtekintése

Futballsors

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 01. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Lesz még a FIFA a korrupcióé.

Nem csupán akkor, ha igazak az angol lapok értesülései, amelyek szerint Joseph Blatter bejelentett távozása ellenére nem lép le a szervezet éléről, hanem akkor is, ha nem történik egyéb, csupán új elöljárót választ a föderáció. A jelen legi struktúra ugyanis kódolja a lopásokat, visszaéléseket. Azaz nem futballügyi Teréz anya érkezésére, a kifogástalan leader megtalálására, hanem radikális intézményi reformra kell készülniük az illetékeseknek.

Mert egyszerűen nem mehet tovább úgy, ahogyan van. A labdarúgás ma a globális szórakoztatóipar legdinamikusabban fejlődő szektorainak egyike. Emblematikus cégeit topmenedzserek repítik a profit felé. A márkákat hovatovább tökéletesre formálták, a szurkolókat vásárlókká varázsolták, a szegény drukkereket tehetősebbekre cserélték, miközben a bizniszt – a téphetetlen érzelmi kötődés mellett – a termék színvonala röpíti. Közben a mindennek a tetején álló FIFA-t kevésbé körültekintően szabályozzák, mint az utcai szotyiárus üzleti tevékenységét.

 

Emiatt konstans korrupciógyanú árnyékolja be a négyévenkénti ünnepet, a világbajnokságot. Azt a produktumot, amelynek nincs konkurenciája a piacon. Egy van belőle, így lényegében sorsolással sem lehetne olyan vezetőt választani a FIFA élére, aki nem hajt hasznot a tornával. Olyat viszont sokat lehet találni, akit elvakít a meggazdagodás lehetősége és morális rommá tör a hatalom. A szervezet hatalmas summáért árusítja a közvetítési jogokat, s vannak országok, amelyek materiális értelemben is mindent megadnának, hogy otthont adhassanak a vb-nek.

Van is kinek megadniuk. Mert a döntéshozók szempontjai követhetetlenek. Teljesítményüket nem mérik, elszámoltathatatlanok. Sokáig érinthetetlenek is voltak. Ahogy az illiberális demokráciákban legalizálják random hozott törvényekkel a lopást, úgy az ilyen FIFA-féle struktúrákban is határozatokkal, demokratikus jelmezkölcsönzéssel legitimálják a visszataszító akciókat. Az átláthatóság kevésbé jellemzi a közeget, mint az adóügyekkel lebuktatott Al Capone ügyleteit.

Ám a szerkezet még így is alkalmas lehetne valamiféle megújulásra, ha a FIFA választott tisztségviselői civil kontrollt gyakorolnának, azaz kvázi fogyasztóvédelmi feladatokat látnának el, a döntéseket viszont cégvezetők hoznák. Olyanok, akik nyilvános pályázatokat bírálnak el ellenőrizhető szempontrendszer alapján, miközben célként nem csupán a profit maximalizálását határoznák meg. Hanem például azt is, hogy minél több futballbefektetést készítsenek elő. Így vizsgálniuk kellene, a rendező vajon mennyi pénzt szán harmadik országoknak szánt támogatásokra; hány helyi kis- és középvállalkozás bevonását garantálja, és így tovább. A földkerekség különböző pontjairól érkező FIFA-vezérek meg vétózhatnának, tárgyalhatnának, ha az egyetemes értékeket látják veszélyben. És nyilván el lehetne gondolni ezer megoldást, ha az illetékesek közül valaki akarná.

De nem akarja senki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.