galéria megtekintése

Fülsiketítő csend

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 20. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Állni látszék az idő a fővárosi önkormányzatban. Holott új ciklus kezdődött, új összetételű testülettel, rengeteg változással. Óriási polip szippantja magába az önkormányzat cégeit, milliárdos tender fut a 3-as metró felújítására, 53 milliárdos adósság készül maga alá temetni a BKV-t. De semmi. A fővárosi kedélyeket az útdíj sem tudta felborzolni. A többséget adó fideszes polgármesterek egy év türelmi időt szavaztak meg a kormánynak. Azután becsukták maguk mögött a kaput, és elmentek karácsonyozni.

Az új év se kavarta fel a port a városházán. A pénzügyi bizottság például még egyetlen kósza tervezetet, számsort se kapott. Pedig lenne miről vitatkozni. A főváros költségvetése csaknem felére apadt a Fidesz kormányzása alatt. A gúzs immáron olyan szoros, hogy tánc helyett legfeljebb feszenghet benne a városvezetés. S közben a kíváncsi szemek elől elrejtve, burokban növekedik a fővárosi társaságok egyesítéséből fogant cégóriás. Tarlós István egyeztetést ígér. Vélhetőleg a háttérben. A ciklust indító alkuk is így köttettek. A közgyűlés csak nyomkodja a gombokat. A viták a nyilvánosság kizárásával zajlanak, a valódi döntésekhez vezető útból mindenki csak azt a darabot láthatja, amelyet a városvezetés megmutat.

A kerületi polgármesterek egyelőre a saját birodalmuk határainak kijelölésével és megerősítésével vannak elfoglalva. A közgyűlési harcok ráérnek. A régi motorosok azonban már emelgetik a fejüket. Angyalföld ura már jelezte: elfogadhatatlan a forrásmegosztás. Állítólag nem egyedül készül nemet mondani. A testületből egyre többen furcsállják, hogy nincsenek valódi megbeszélések, csak folyosói pletykák és mellékszobákban tartott egyeztetések.

 

Tarlós István békét akar. Állítja, hogy nem fog élni megnövekedett erejével, sőt éppen ellenkezőleg. Ezért konzultál előzetesen a képviselőkkel. Így volt ez annak idején Óbudán is. Másrészt bízik a kormányfői ígéretekben. Akad belőle jó néhány, köztük a 3-as metró, a rakpartok, a Népliget, a csatornázási művek visszavásárlása és a BKV-adósságrendezés. Sokmilliárdos tételek. Ennek a töredékét sem kapta meg Budapest az elmúlt négy évben. Az elvonáshoz képest mégis csekély. Ha Budapest népe két hétig csak a városért dolgozhatna, akkor az egészet fedezhetné a befizetett személyi jövedelemadóból. De ezt beszippantja az államkincstár. S belőle épít kényére-kedvére: stadiont, Kossuth teret, Várbazárt. Ami tetszik. Nekik. A városlakók, a választott vezetők véleménye mellékes. Talán Tarlóst kivéve. Őt állítólag havonta fogadja Orbán Viktor.

A Fővárosi Közgyűlés ülései unalmasak. S egyre ritkábbak. Az előző ciklusban háromszor ennyit tanácskoztak. A bizottságok négyszer. Bár a tulajdonosi testület már kétszer is összeült, hogy tucatnyi ingatlan-adásvételhez kapcsolódó elővásárlási jogról lemondjon. Javarészt az V. kerület kérésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.