galéria megtekintése

Fullasztó képzés

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 22. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Megnéztem. Egy közismerten hosszú várólistás csípőműtétre sem kell annyi időt várni az ország egyetlen kórházában sem, mint a győri klímabeszerelésre, ha a hőségre érzékeny lakástulajdonos nem a legismertebb helyi cég berendezését választja, hanem valamiféle máshol vásárolt márkát favorizál. Ilyenkor az érintett társaság legközelebb 2019 végére vállalja a munkát. A vállalkozás saját klímáinak idén nyári felszerelésében sem bízhatnak – a lehűlő idő ellenére – az ügyfelek. A vállalkozó előre közli: senki se próbáljon meg protekciót szerezni nála, ne keressen a telefonkönyvben hasonló nevű ismerősöket, mert ő „se rokona, se ismerőse” senkinek.

Van persze ebben a Facebook-üzenetben némi reklám, némi irónia, mégsem a valóságtól teljesen elrugaszkodott közlemény. Jól mutatja a magyar versenypiac félholt állapotát, a szabad piac krónikus hiányát. Hiába van kereslet, a kínáló diktál, ő szab feltételt, nem akkor hűsölünk a szobában, amikor odakinn negyven fok van, hanem akkor, amikor a cég hajlandó felszerelni az általa forgalmazott klímát. A magyar konkurencia – nem csak a klímaszakmában – Nyugat-Európa polgárainak kényelmét szolgálja, nekik főz, szolgál, takarít, őket ápolja, az ő házait építi, festi, burkolja, bére mellett automatikusan járó 13. és 14. havi fizetésért.

Természetesen nem a vállalkozó szabad földrajzi és szakmai mozgástere a gond, sőt, még a kormánynak az a törekvése is érthető, hogy szorgalmazza a magyarországi szakemberképzést. Merthogy szükség van rájuk idehaza is számtalan iparágban, különösen a nyugati határvidéken.

 

Legalább két nagy baj van azonban. A fizikai közelségre, közvetlenségre alapozott, gyakorlatias duális képzést – melynek Németországban van nagy hagyománya –, mindenekelőtt a nagyfoglalkoztatókra gondolva, a világcégekhez szánt fiatalok képzésében akarják alkalmazni. Tehát például nem a szolgáltatóiparban, amire pedig az országnak égető szüksége volna. Főleg az egészségesebb gazdasági szerkezet kialakítása érdekében.

Bokros Lajos, a Modern Magyarország elnöke hálaima mormolása közepette fejtegette nemrég, hogy a Jaguar gyártása nem nálunk, hanem Szlovákiában landolt: Jobb ez így, hiszen a magyar export felét mindössze két ágazat adja. A jármű és az elektronikai ipar. Ez pedig szerinte vészes koncentráció, ami a magyar gazdaságot a kereslet csökkenése esetén rettenetesen sebezhetővé teszi.

– Minél sokrétűbb a termelés és a kivitel, annál erősebb az ország gazdasága – állítja Bokros. Ehhez hozzátartoznak a feldolgozóipar mellett a versenyképes szolgáltatások, amelyeknek azonban jelenleg nyomai sem nagyon látszanak.

A másik gond, hogy a gyakorlati képzés erősítésével párhuzamosan csökkentik a közismereti tudást, az általános műveltség alig lesz része a tananyagnak. Ha viszont a tömegtermelők képzésében a tömegtermelés filozófiáját követi az oktatás, abba a győri klímás esetleg felgyorsuló szolgáltatása ellenére is befülledünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.