galéria megtekintése

Főszerepben

0 komment

A szerk.

A népet ugyan leváltani nem lehet, de Törökországban addig szavaztatják, amíg a vezetőnek tetsző eredmény nem születik. Az országot 2002 óta vezető Recep Tayyip Erdogan elnököt júniusban lepték meg a választók azzal, hogy nem adtak felhatalmazást a pártjának az önálló kormányalakításra. Az egykori gazdasági reformerből öntelt vezérré vált Erdogan pedig ezt nem tűrhette.

Pártja, az AKP szemrebbenés nélkül kihasználta, hogy az ország lakossága a kurd szélsőségesek és az Iszlám Állam terroristáinak támadásai miatt rettegésben él. Új voksolást kényszerítettek ki, a kampányban pedig  a biztonságot és a békét elhozni képes egyetlen erő képében léptek fel. A kormánnyal kri­tikus médiát különös kegyetlenséggel hallgattatták el.

A taktika meghozta a sikert, az AKP tegnap a vártnál nagyobb felhatalmazást kapott, és visszanyerte az önálló kormányalakításhoz szükséges többséget. Erdogan azonban még várhat álma beteljesülé­sére, nem lett meg a kétharmados többség, amellyel új alkotmányt írhatott volna és elnöki rendszert hozhatott volna létre. Most választania kell: még keményebb autoriter módszerekkel dühből viszi át az akaratát, vagy elfogadja, hogy  a törökök nem akarják, hogy teljhatalmú szultán váljon belőle. Ám van egy másik álma is.

 

A Hétvége mellékletből ajánljuk
Veres Dóra: "Egy nő csak egy nő

Dési András: Forradalmár, nem cukorka 

Sz. Bíró Zoltán: Oroszország, mint menedék 

Szilasi László: Asszony a fronton 

Révész Sándor: A politikai ízlések és a pofonok

Kardos Ernő: Kecskékért hagyta ott a nagypolitikát 

Papp Sándor Zsigmond: Orbáni népsínmű

Az, hogy Európa teljes jogú partnere legyen, aki a menekültválság és a szíriai polgár­háború kérdésében is történelmi jelentőségű döntéseket hoz. A nagy játszma egyik főszerepe számára garantált, csak remélni tudjuk, hogy felelősebben él vele, mint a demokrácia játékszabályaival.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.