galéria megtekintése

Fortélyos félelem

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 27. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Egy kicsi, tanulságos történet, amelyben mindnyájan benne vagyunk mostani, lehető legrosszabb állapotunkban. A kezdet egy felháborodott olvasói levél a Népszavában: fellép a Zsidó Fesztiválon valaki, aki szélsőjobboldali rendezvényeken – például a Magyar Szigeten – is elő-előfordul. Jó, végül is érthető, az olvasó azon háborodik fel, amin akar, másrészt meg az érzékenység oka és eredete ismert, nem kell magyarázni. Felmerül, hogy a fellépni hívott buzizni is szokott.

A következő csapás a pártközeli blogból indul el: az illető egy antiszemita felesége és egy másik antiszemita húga, így lép fel a széljobbos rendezvényeken. A blogbejegyezés címét már a totális paranoia adja: „az antiszemiták már a zsinagógában vannak”, épp úgy, ahogy az oroszok a spájzban. A vége fokozhatatlan: megkérdőjelezi, értik-e „a tisztelt szervezők, hogy mi is valójában a baj”. Mert hát persze, a Budapesti Zsidó Hitközség vezetői, az általuk megbízott szervezők, az antiszemitizmus közismert szálláscsinálói nyilván nem értik, mi is a baj a magyar szélsőjobboldallal. Mindenki gyanús, aki él. Érezhető, hogy a hitközség húzódozik. Még nem veszítették el a realitásérzéküket, bíznak a zsidó népzenét értőn szerető Muzsikásban, márpedig az ő vendégük lenne a hírbehozott Petrás Mária.

De nincs megállás, „dokumentumok” érkeznek a szervezőkhöz, és nyomukban a közlemény: a Muzsikás nem hozhatja vendégét. Megvédtük a zsinagógát a náci népdalénekesnők ostromától, akiknek még a testvérük sem rendes ember, és akik csángó balladákkal uszítottak volna, ha mi nem vagyunk elég éberek. És az talán a legkevésbé érdekes, hogy a kárpátiás Petrás János nem testvére Petrás Máriának, aki állítólag nem is lépett fel a Magyar Szigeten, és ahol fellépett, ott sem fogalmazott meg soha sem elfogadhatatlan, sem rokonszenves politikai álláspontot. Ez csak annyira érdekes, hogy jelezzem: mindenki szem a láncban. Hibáztam én is: az állítólagos buzizást cáfoltam, a „testvérvádat” cáfoltam, a Magyar Szigetet viszont óvatlanul átvettem a nagy horderejű ügyet tárgyaló cikkemben.

 

A Muzsikás – nem is tehetett mást – lemondta végül a koncertet. Mert ha tényleg a testvére a nemzeti rockzenésznek az énekesnő, akkor mi van? Mi közünk ahhoz, hogy kicsoda a férje, kit szeret és miért? Népzenét akart énekelni, zsidó fesztiválprogramon szerepelni, mi meg a rokonságáról vallattuk volna. Elment az eszünk, de nem csak az érintetteknek és nem csak ebben az ügyben. Az egész országnak, jobbról és balról egyszerre. Fortélyos félelem igazgat minket, s nem csalóka remény. De azért győztünk: nem lesz éneklés, nem lesz ünnep, nem lesz esztétikai tapasztalás. Az eset látványos, de apró kis láncszeme a kölcsönös félelmek és gyűlöletek végtelen láncolatának, amely közös erőfeszítéseink eredményeként tart fogva mindőnket, hogy aztán maradjon számunkra a szomorúság és a szégyen. Most éppen úgy tűnik, hogy örökké.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.