galéria megtekintése

Folytatják?

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 24. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A Fidesznek 2010-ben még volt programja. Benne a magánnyugdíjpénzek megvédése, az adóadminisztráció és a vállalkozókat sújtó bürokrácia csökkentése, a korrupció visszaszorítása, a demokrácia és a jogállam helyreállítása, meg nagyon-nagyon sok lakás hőszigetelése (viszont egyetlen utalás sem új alkotmányra vagy rezsicsökkentésre).

"itt egy párt a saját programjának mindenben ellentmondó kormányzással és a deklarált programnélküliséggel akár még választást is nyerhet"

A szövegben bárki találhat a valósággal kibékíthetetlen ellentétben lévő pontokat, de talán mind közül kiemelkedik a következő idézet (Matolcsy György aláírásával): „A jogalkotás átláthatóságának, előkészítettségének növelésével és az előzetes hatásvizsgálatok általánossá tételével az új kormány javítja a gazdasági szabályozás minőségét, felszámolja a szabályok gyakori módosításának gyakorlatát. A vállalkozásokat érintő előírások módosításának feltételeit megszigorítja. (...) Általánossá teszi a jogszabályok módosításaihoz való alkalmazkodás türelmi idejét.”

 

Hát persze: éppen ezt tették. Pedig kaptak hozzá kétharmados felhatalmazást, meg egy szétforgácsolt és a kiütéstől négy éven át tántorgó ellenzéket. Soha a magyar történelemben egyetlen szabadon választott kormánynak sem volt még ekkora esélye a programtézisei megvalósítására.

Hogy mi lett mára az akkori üzenetekből, arról nyilván mindenkinek megvan a véleménye (már aki egyáltalán még emlékszik rá: a Fideszben pontosan tudják, hogy a tipikus magyar választó memóriakapacitása négy évnél lényegesen rövidebb, és hogy ehhez képest a négyéves ciklusokban gondolkodó hazai belpolitika a hosszú távú tervezés magasiskolája).

A Népszabadság online felületén egyszer megszavaztattuk az olvasókat, hogy miként értékelik a nemzeti ügyek politikájából kigyűjtött ígéretek teljesülését – az átlag úgy 1,3 körül volt, ami egy ötfokozatú skálán nem jelez éppen kitörő elégedettséget.

A miniszterelnök alighanem mégis helyesen járt el, amikor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című rendezvényén egyetlen szóban foglalta össze a Fidesz programját: „folytatjuk”.

Az Orbán-pártnak tényleg teljesen fölösleges programot készítenie, mert – nemhogy a leírt gondolatoktól, de az elvektől is teljesen függetlenül – úgyis minden helyzetben azt fogja csinálni, amit a pártvezér a saját szempontjából éppen a legelőnyösebbnek tart.

Talán elegendő, ha csak a külföldiek választójogával, az egyéni nyugdíjszámlákkal vagy a felsőoktatás tandíjasításával kapcsolatos vargabetűket említjük. Aki azt állítja, hogy meg tudja mondani, mi lesz a Fidesz politikája 2015-ben akár a legszűkebben vett nemzetstratégia bármely kérdésében, az valószínűleg még a jelenlegi miniszterelnöknél is jobban tudja, hogy mi van Orbán Viktor fejében.

Ez egy ilyen ország: itt egy párt a saját programjának mindenben ellentmondó kormányzással és a deklarált programnélküliséggel akár még választást is nyerhet – amivel róluk is, meg magunkról is mindent elmondtunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.