galéria megtekintése

Fóliázott hazugság

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 09. számában
jelent meg.


Ungár Tamás
Népszabadság

A kaposvári dohányboltban dolgozó lány meggyilkolását követően a trafikosok nyitott ajtóval és néhol a kirakatot elsötétítő fólia lehámozásával tiltakoztak az ellen, hogy jogszabályi úton tiltották meg a boltok átláthatóságát. Az ellen, hogy így az ott magányosan szolgáló alkalmazottak, illetve az egyedül általuk védett bevétel vonzza a rablókat. A történtekre válaszként meghatározó kormánypárti politikusok (Lázár, Kósa, Rogán) egymást licitálva kezdtek mellébeszélni arról, hogy a fólia nem is kötelező.

Csakhogy nem a fóliával van a gond, hanem azzal, hogy nem lehet belátni az üzletbe, ha viszont be lehetne, aligha maradhatna rejtve a cigaretta. Ezt írja elő a törvény, nem a fóliát. Aki azt ismételgeti, hogy a fólia nem szerepel a törvényben, az palira, hülyére, semmibe veszi az embereket. A mellébeszélés-licitbe beszállt a miniszterelnök is, amikor egy sajtótájékoztatón arra az M1 által feltett kérdésre, hogy tervez-e a kormány valamit a kaposvári gyilkosság kapcsán, azt felelte: a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani. Ezzel pedig hosszú időre tematizálta a közbeszédet.

Érzékeltette, hogy megvédené az övéit a gyilkosoktól, miközben a liberálisan fertőzött unió a bűnözők pártján áll. Orbán persze tudta, hogy a halálbüntetés még a saját pártján és a KDNP-n sem verhető át, nemhogy az unión. Csak az volt a célja, hogy ne kelljen beszélni a trafiktörvény hibáiról. Ám ha egy államférfi (s Orbán a beosztásánál fogva mégiscsak az) nem a lényegről beszél, hanem ostobaságokkal butítja-lázítja rajongóit, akkor elterel, elfed, tehát társadalmi értelemben hazudik. Megúszható lett volna ez a sok bugyuta hazugság, ha a rendőrség a gyilkosság másnapján – prevenciós okokból – megmondja: hány üzlet és hány trafik van hazánkban, s a két bolttípust milyen gyakran éri rablótámadás.

 

Vagyis mennyivel kockázatosabb a trafikokban dolgozni, mint a többi üzletben. Szükség van-e emiatt változtatásra? A rendőrség azonban – vélhetőleg a kormány parancsára – hetekig ódzkodott kiadni az adatokat. Azt állították, nincsenek is ilyenek. Ez is mellébeszélés, hisz a statisztikákból az említett számok – mint az kiszivárgott a rendőrségtől – 10-20 perc munkával prezentálhatók. Mint ahogy most a rendőrség mégiscsak kiadta az adatokat, s kiderült, hogy a dohányboltokat 44-szer gyakrabban éri rablótámadás, mint más üzleteket. Innentől kezdve indulhat végre komoly vita arról, lehessen-e belátni a trafikokba, vagy a számok sugallta rizikó vállalható.

Az Orbán-kormány mindig irtózott a vitától. Döntéseinek érvrendszerét általában „lefóliázta”. A fontos változások előkészítésébe nem vonta be az érintetteket és a szakemberek széles körét, s ha döntött, eltitkolta,milyen szempontok alapján tette azt. Legyen szó nyugdíjpénztárakról, takarékszövetkezetekről, Paks 2.-ről, az állami földek vagy épp trafikok pályázatairól. A lefóliázott dohányboltokat megtámadó rablóknak eddig egy halálos áldozata volt. Hogy a lefóliázott országnak hány, arról ne várjunk hiteles adatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.