galéria megtekintése

Földrengés

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 27. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Eddig is lehetett tudni, hogy van tétje a veszprémi időközi választásnak – halkan jegyezzük meg: leginkább szimbolikus, mert Orbán Viktor, még ha elbukná is a kétharmadot, bármikor képes összevásárolni egy-két szavazatot –, de hogy ekkora, azt senki nem gondolta volna.

Mintha épp a voksolás szimbolikusságára éreztek volna rá az érintettek: az Orbán Viktorral egyre elkeseredettebb küzdelmet vívó Simicska Lajos épp most érezte szükségét, hogy meglebegtesse az indulását. A szándék bejelentése az arcba vágott kesztyűnél is több: a fenyegetés gesztusa, annak jelzése, hogy még a legközelebbi hívek is kezdenek elfordulni Orbán Viktor rendszerétől – hogy annak az elviselhetetlensége miatti felismerésből, gazdasági érdekekből, sértődöttségből-e, nem tudni. De a helyzet abszurd: épp Simicskával kell gyengíteni Orbánt?

Szimbolikussá válhat Veszprém azzal is, hogy beveti magát egy független, de megosztó politológus, Török Gábor is, aki a mérsékelt, a Fideszben csalódott jobboldaliak támogatására számíthatna, de a Jobbik meghekkelte: Vona Gáborék őt támogatják, ha kér belőle, ha nem, érdekes sakkfeladványt adva ezzel a Fidesznek, valamint az Újpesten megkapaszkodó MSZP-nek. Egy biztos: senki nem vehet félvállról semmit és senkit.

 

Egy-két hete izzóbb lett a közélet, mint az idei választások előtt bármikor, mégpedig azért, mert a rendszer meggyengült – a Tárki szerint földcsuszamlásszerű a Fidesz népszerűségvesztése. Izgalmas hónapok jönnek, tán szórakoztatók is. Képzeljük csak el, még ha ennek kevés is az esélye, hogy Simicska Lajos kampánygyűlést tart. Itt már bármi megtörténhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.