galéria megtekintése

Fogyasszunk meggybefőttet

16 komment


Megyesi Gusztáv

Amikor hét elején meghallottuk a hírt, hogy a nyírbogáti polgármester asszony díszpolgári címet adott át tulajdon férj­urának, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, régi reflexeinkből kifolyólag majdnem viccelődni kezdtünk. Hogy vajon mikor tudta meg a férj az örvendetes hírt: már hetekkel előtte megsúgta neki a felesége vacsora közben, vagy csak az ünnepségen szembesült a dicsőséggel, s mi van, ha a férj nem hajlandó átvenni a díjat, vagy nem fog kezet a polgármester asszonnyal.

Igaz, a férj eléggé megbízhatónak látszik: nem is olyan régen, amikor a választások után le kellett mondania a polgármesterségről, hogy képviselő lehessen, a helyébe lépő feleségétől egyetlen zokszó nélkül vette át az egyébként nem járó ötmillió forint végkielégítést. Rá kellett jönnünk azonban, hogy az ilyen eseményeknek lassan már hírértékük sincsen; nem véletlen, hogy a településen sem volt különösebb visszhangja.

Az most már világosan látszik, hogy még soha ennyire nem volt a család a társadalom legfontosabb építőköve, mint ezekben az években. Itt van mindjárt a külpolitika, amely egyik eredményt a másik után mutatja fel. A legújabb hírek szerint egy bizonyos Cider Alma Kft. potom 3,2 milliárd forinttal tartozik a külügyi tárca szeme fényének, a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak, mert nem tud fizetni, miáltal a minisztérium a jelzálog okán e pillanatban ötmillió csemegekukorica-konzerv és másfél millió magozottmeggy-konzerv büszke birtokosa.

 

Mármost ez azért családi vonatkozású hír, mert a többmilliárdos deficitet felhalmozó cégben – s innét a hírforrás Hvg.­hu-t idézzük - „üzlettárs egy bizonyos Ökrös Imre, aki Lévai Gizella élettársa, Lévai Gizella pedig Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége testvére.

Lévai Gizella egyik fia, azaz Orbán gyerekeinek unokatestvére, Szeghalmi Ádám pedig cégvezetője a Cider Alma Drogida Hungarónak, amely cég elődjének Szeghalmi társtulajdonosa volt. De Szeghalmi vezeti azt a céget is, amely a Terminál éttermet üzemelteti - még egy ideig, ugyanis épp most vált üzemeltetőt, a Tiborcz-közelinek mondott Pakor-Gasztronómia Kft. helyett a Valton Security fő tulajdonosának, Varga Lajosnak a cége, a STU-SZA veszi át -, Varga egyébként a Fröccsteraszt is viszi. A Pakornál most sikerült kimutatni először Orbán Viktorhoz köthető tulajdonosi szálat."

De feltűnik a láthatáron egy másik Szeghalmi is, aztán Orbán veje, Tiborcz István is megannyi rokonával, egy török üzletember, aki Orbán jó barátja, s aki egymilliárdot kap az üzletház üzemeltetéséért, de kár folytatni, mert úgyse jegyzünk meg belőle semmit. A közvélemény ezúttal sem ad hangot felháborodásának, valószínűleg fel sincs háborodva, s ez tiszteletre méltó optimizmusra vall. Egyrészt újabb bizonyítékot kaptunk a családi közösségek erejéről, működésük hatékonyságáról, másrészt pedig vegyük észre, az már ugyan igaz, hogy a nagy országvagyon-osztogatásban eleddig leginkább a közvetlen családtagoknak, barátoknak, csókosoknak jutott, ám a kör egyre inkább tágul. Ki hallott eddig a kormányfőné nővérének élettársáról meg annak famíliájáról? Van annyira kicsi ez az ország, hogy előbb-utóbb mindenki sorra kerüljön, csak azt a kis időt kell kivárni.

Továbbá vegyük észre: ha a rokonság deficitet deficitre halmoz is, azzal is az államot, azaz az ország népét gyarapítja, hiszen egy percre se feledjük: a külügyminisztérium másfél millió magozott­meggy-konzervje a miénk is, csak győzzük magunkba tömni.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.