galéria megtekintése

Fodor tévúton

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 17. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Attól tartok, keserű csalódás éri Fodor Gábort, ha például rám akar építeni a most következő három és fél évben. Egyébként adná magát az ötlet, hiszen a viszketésig elegem van a „diktatorikus jobboldalból”, valamint rendszeresen lábrázást kapok a „civakodó, önmagát felszámoló” baloldaltól, sőt még abba a két százalékba is van szerencsém beletartozni, amely Budapesten a Magyar Liberális Párt jelöltjére, Bodnár Zoltánra adta a voksát, de pont itt jön a rossz hír. Tökéletesen félreérti a pártelnök úr a választópolgár természetrajzát, ha azt hiszi, hogy mostantól, teszem azt, én vagyok az ő bázisa.

Az, hogy Budapesten, negyvenhárom százalékos részvétel mellett 12 461 választópolgár Bodnár Zoltánra adta a szavazatát, semmi mást nem jelent ugyanis, mint hogy ennyien – a voksolásra jogosultak kevesebb mint egy százaléka tehát – úgy látták, ő lenne a megfelelő főpolgármester.

Esetemben ez például úgy történt, hogy miután kellően kiőrjöngtem magam azon az intézményesített szerencsétlenkedésen, amit Orbán Viktor és Tarlós István ellenzéke az elmúlt fél évben előadott, leültem, és elolvastam a szóba jöhető jelöltek programját. És arra jutottam, hogy Bodnár Zoltán oldotta meg legjobban a házi feladatot: a fővárosról írt, ahelyett, hogy valami ködös országmegváltó pamflettel vagy egyenesen miniszterelnöki programmal nevezett volna. Amit tőle olvastam, arra budapestiként rá tudtam bólintani.

 

De ha ebben a gyors népszerűvé válás előjelét fedezi fel Fodor Gábor, akkor alaposan hagyja magát félrevezetni attól a körülménytől, hogy történetesen ő is bent ül a Parlamentben. Nem volna szerencsés elfelejtenie, hogy nem elsősorban a választók bizalmából, hanem egy csomag részeként jutott mandátumhoz. Ottlétének jelentőségét és súlyát mi sem mutatja jobban, mint hogy még azt sem jutott eszébe senkinek mindmáig tényföltárni, miként került be a pakkba. De lényegében mindegy is, igaz-e a pletyka, hogy egy nagyobb összeget adtak vele a nemzetközi liberális szervezetek az eladósodott baloldalnak, vagy ellenkezőleg, valaki komolyan gondolta, hogy élő vádként emlékezteti majd a nagyérdeműt Orbán megtagadott önmagára, a liberális, demokráciapárti, tiszta tekintetű és pláne -kezű hősidőkre.

Fodor Gábornak egyébként szíve joga afféle velejéig demokratikus Semjén Zsoltként belovagolni a Parlamentbe, utána pedig dacosan függetlennek lenni és tízpercenként mísz képpel sajtótájékoztatót tartani. Arra viszont sem oka, sem joga, hogy azokat a választópolgárokat, akik most az egyszer nem valami („összefogás”) kedvéért, hanem valamire (Bodnár jó programjára) szavaztak, kinevezze a saját bázisának. Azért még nagyon sokat kell dolgoznia.

Ráadásul egy olyan ellenzéki közegben, amely az idén már három választáson bizonyította: pontosan érti a szavazások tétjét és csapdáit, képes különbséget tenni hiteles és hiteltelen jelölt között, és mivel mása már nem maradt, egyre kevésbé hajlandó csak úgy ajándékba adni a voksát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.