galéria megtekintése

Fóbiáink

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 14. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Nagyjából egy óra volt még hátra a tapolcai urnazárásig, amikor Budapesten, a vészkorszak áldozataira emlékező Élet menetén Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke köszönetet mondott azon keresztények ezreinek, akik eljöttek a rendezvényre, kiálltak a zsidó közösség mellett. És hevesen támadta a magyar szélsőjobboldalt. A Jobbik – mondta – rossz hírét kelti Magyarországnak, elriasztja a befektetőket, tönkreteszi az országot. Fel sem fogja, micsoda kárt okoz.

Tudjuk: nem sokkal később a Jobbik első egyéniben szerzett parlamenti mandátumát ünnepelte Tapolcán. Jelöltjének a fideszes ellenfelet szoros versenyben, a baloldalit simán sikerült legyőznie.

Ronald S. Lauder az Élet menetét megelőző sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy világszerte erősödik az antiszemitizmus. Máshol ez főleg a muszlimok Izrael-ellenességéből táplálkozik, Magyarországon viszont ugyanaz a fajta antiszemitizmus tapasztalható, mint a második világháború előtt, és ami magyar zsidók százezreinek az elpusztításához vezetett. Ebben a helyzetben szükséges megvizsgálni az antiszemitizmus erősödésének okait, keresni, hogy mit tehetünk ellene – hangsúlyozta Lauder.

 

Csakhogy a Medián nemrégiben közölt felmérése szerint Magyarországon nem növekedett, hanem csökkent az antiszemitizmus. Még úgy is, hogy a fővárosban rejtélyes módon megugrott az antiszemiták aránya – a vizsgálat eredményének ezt a részét azonban a szakértők erős kételyekkel fogadják.

Bármennyire kínálkozik is az ok és okozati összefüggés, nem valószínű, hogy a tapolcai győzelem levezethető lenne a Jobbik – mostanában egyre inkább titkolt – rasszizmusából. Tekintsünk el annak ismertetésétől, hogy mit gondolunk néppárti fordulatukról. Lényegesebb, hogy mit gondolnak a szavazók. A Political Capital elemzői aligha tévednek, amikor állítják: a választók kritikus tömege nem tartja már szélsőségesnek a pártot, ledőltek a tabuk, amelyek főképp a bizonytalan választók jelentős részét távol tartották a Jobbiktól.

A Medián szerint a tudományos életben sincs egyetértés arról, hogy mi számít antiszemitizmusnak. Éppen ezért – idézzük a vizsgálat összefoglalóját – az antiszemitának tartott kijelentések megítélése és az erről szóló viták nem tudnak nyugvópontra jutni. Az emberek elsöprő többsége saját bevallása szerint a privát szférájában nem, csak a nyilvánosságban találkozott antiszemitizmussal: a megkérdezettek véleményét a média és a politika határozza meg, nem a személyes tapasztalat.

A zsidóellenes nézetek nem önmagukban léteznek. Az antiszemitizmus összefügg a nacionalista, rendpárti attitűddel, a másság különböző formáinak elutasításával.

Ijesztően sokan gondolkodnak így. Ránk, magyarokra különösen jellemző, hogy mindentől fóbiánk van, amit idegennek érzünk. Néha még saját magunktól is. Közben szorgos aprómunkával sikerült kitermelnünk egy olyan politikai elitet, amelytől a legkevésbé sem remélhetünk gyógyulást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.