galéria megtekintése

Fizikaóra

2 komment

A szerk.

Beszéljünk hát a relativisztikus nehézion-ütközésekről. Nem kell megijedni, nekünk is kevés tudásunk van a fizika e közbeszédben ritkán tárgyalt területéről, ám bármiről könnyebb állítani ma valamit, mint a sportról. Pedig arról beszélnünk kell. Azért, mert válságtüneteket produkál. És most idevethetnénk egy lélegeztetőgép-érvelést arról: a pénz tett tönkre mindent. Annak kevés értelme, de némi igazsága
lenne.

Elvégre iszonyú pénzek folynak be globálisan a sportba. Zajlik az iparosítás, de közben megy a duma, hogy testkultúra, hagyomány, eszme... Kemény üzletemberek ebbe a maskarába öltöztetik a bizniszt, hogy ne kelljen olyan átláthatóan, szabályozottan működniük, mint más szektorokban. A káosz eredménye viszont a lapunkban olvasható rémtörténet-kollekció. Hogy közvetett állami támogatás szolgálja cég magánérdekeit. Hogy az Atletico és a Real Madrid futballcsapatát eltiltják az átigazolásoktól, mert trükköznek a gyerekek szerződtetésénél. Hogy az atlétikán hatalmas korrupciós botrány söpör végig.

Mindez azért, mert a főszereplők versenyképességüket akarják növelni. Eközben eltagadnak, csúsztatnak, átláthatóságot kerülnek. Mondván, ez sport, speciális terület. Ez biztos, mert itt nem sikerült választ adni arra, mi ma a sport. Nem tudjuk, miért áll törvényen, normán kívül. És amíg nincs felelet, beszéljünk a relativisztikus nehézion-ütközésekről. Mert akkor legalább annyit tudunk: fizikáról van szó, amelynek törvényeit ember nem korrumpálhatja.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.