galéria megtekintése

Fitten

1 komment


Tamás Ervin

Mióta Németh Szilárd mint birkózószövetségi elnök egymilliárd forintért szeretne Csepelen birkózó-akadémiát csinálni, sejtem, hogy a magyar sport akadémiai szintre emelése nem áll meg a futballnál és a kézilabdánál. Igaz, hogy egykoron akadémiai háttér nélkül is birkózó-nagyhatalom voltunk, most pedig közel sem – az újbóli kiugráshoz áldozni kell.

A sport terjeszkedése a tudományos életben nagy léptékkel halad, komoly versenyzőmúlttal hamarosan könnyebb lesz a PhD-fokozat vagy díszdoktori cím elérése, aki pedig nem látja a Testnevelési Egyetem impozáns terveiben a fényes jövőt, az cseréljen szemüveget. A tudásalapú társadalom vágyával lassacskán versenyre kel a sportalapú társadalom edzésterve.

A sportra fordított kiadások kiugró növekedése, beleértve nem csupán a stadionokat, az olimpiai kandidálást és a másutt lemondott világversenyekre való buzgó bejelentkezést, szemléletváltást jelez. Prioritássá vált a testedzés a kikezdhetetlen heti öt tornaórával, a tantervben választható tárgyként szereplő labdarúgással, a mozgásra és az egészségügyre fordított pénzek elméleti összekapcsolásával. Hazánk első embere rettenthetetlenül hisz az erőnlétben, és tesz is érte. Bár sok helyen a tornatermek és tanuszodák építése az ünnepélyes alapkőletétel után hirtelen lelassul, mi több, megáll, a testnevelők fantáziadús edzésmódszerei képesek kihasználni az iskolaudvarok, mezők „szabad levegős” adottságait, ahonnan a legtehetségesebbeknek egyenes út vezet majd az akadémiákig.

 

Az, hogy mire képes a politikai hatalom a szenvedéllyel párosulva, évek óta megfigyelhető. Ha egyetlen ember hobbija még nem vált is össznépi szórakozássá, s az eredmények is cammogósan érkeznek, no meg nemzeti túlsúlyban szintén érmesek vagyunk, az elit számos tanújelét adja a sport iránti elkötelezettségének. A televíziók sportcsatornái is osztódással szaporodnak, van úgy, hogy ugyanazt a meccset akár két adón is nézhetjük, nincs az a jogdíj, amely közpénzből ki nem gazdálkodható.

Én a TV2 terjeszkedésének költsé­geit is a közpénz-kategóriába sorolom, hiszen Vajna mester kizárólag államinak tekinthető hitelből finanszírozta a vételt, és feltehetően szintén adóforintok találják majd meg az utat reklámok formájában hozzá, hogy törleszteni tudjon. Nyüzsögnek az adakozók a sport körül, egyrészt az igénybe vehető kedvezmények, másrészt a vár­ható előnyök reményében. Elég egy jó helyről jó helyre irányzott telefon az önzetlenség szárba szökkenésére.

Miközben a sportvilág a nemzetközi szövetségek panamáival és a doppingbotrányokkal van elfoglalva, s szomorkodik az athéni olimpia gazzal benőtt, elhagyatott létesítményeinek láttán, addig nálunk drága pénzen koncepciók születnek a világversenyek számokban is mérhető hasznáról. Igaz, a sportgazdaság vidéke alig átláthatóbb, mint korábban, most sem tudni pontosan, hogy mennyiért cserél mezt egy játékos vagy edző, s azt sem, hogy mennyit keres – a fociban is több még az idegenlé­giós, mint az akadémista, a sikerek kapujában ­vagyunk.

Ismerősöm már csak ezért is boldog volt, hogy bejuthatott egy vidéki stadion VIP-páholyába, ahol az áruját hangosan kínáló, jól ismert figura helyett pincér szolgálta fel a szotyolát. Ólomkristály tálban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.