galéria megtekintése

Fico tánca

1 komment


Szilvássy József

A szlovák kormányfő ismét igazolta, hogy Orbán Viktor egyik legjobb tanítványa. Nemrég még példaképén is túltett, hiszen nem csupán a kötelező menekültkvóták ellen ágált, hanem a muszlimoknak is nekirontott, akik szerinte már most biztonsági kockázatot jelentenek, mert veszélyeztetik az értékeket, többek között Cirill és Metód hagyományait, amelyekre a szlovák államiság épül. Szlovákia ezért nyújtott be – Magyarországhoz hasonlóan – keresetet az Európai Bírósághoz a kötelező menekültkvóták ellen, harsogta a tavaszi választási kampányban, majd újdonsült miniszterelnökként is.

Ilyen előzmények után érkezett a szlovák miniszterelnök minap Strasbourgba, hogy ismertesse a soros uniós elnökséget júliustól betöltő Szlovákia legfontosabb céljait. Rezzenéstelen arccal hozsannázta az uniót, mint amelynek nincs alternatívája. Sőt Szlovákia egyik prioritásaként a fenntartható migránspolitika kimunkálását nevezte meg.

A Brexit miatt felbolydult európai közösség formális vezetése, az egyre több tagország által követelt reformmal kapcsolatos közös nevező megtalálása sem ígérkezik sétagaloppnak, mégis a legbonyolultabb feladatot éppen a menekültek sorsát befolyásoló közös álláspont jelentheti. Nemcsak Robert Fico, hanem a kormányfő eddigi migránsellenes kirohanásait elkendőzni igyekvő Miroslav Lajcák külügyminiszter számára is. Mert most fél évig aligha mondhatnak mást Brüsszelben, mint Pozsonyban. A külső, schengeni határok hatékonyabb védelmének fontosságáról, a menekülthullám enyhítéséről közeledtek álláspontok, de a törésvonalak továbbra is nyilvánvalóak. Angela Merkel német kancellár a napokban ismét a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta, ami nála a menekültügyről szól, viszont a magyar, szlovák és egyre inkább a lengyel kormányfő értelmezésében ez az unió eurómillióit jelenti, amelyek a visegrádiaknál landolnak.

 

A pozsonyi kormányfőnek az a politikai kötéltánca (az orbáni szótárban pávatánca), amellyel hazai és uniós megnyilvánulásai között egyensúlyozott, azért is kudarccal végződhet, mert a visegrádiak közül főleg Csehországgal találhatja magát szemben, mi több: eddigi önmagával is.

A prágai vezetők szintén ellenzik a kényszerű betelepítéseket, ám Bohuslav Sobotka kormányfő többször is hangoztatta, hogy hazája számára nem jelent gondot az Európai Bizottság által megszabott három-négyezer menekült befogadása. Feltéve, ha Csehországban akarnak letelepedni. A szlovák diplomácia vezetője pedig egyértelművé tette, hogy Pozsony nem ellenzi a legális bevándorlást, főleg a képzett, diplomás személyek letelepedését az unióban, amivel máris ellentmondott nemcsak főnökének, hanem Orbánnak is, aki elsősorban a határon túli magyarokkal szeretné feltölteni a munkaerőpiacot. Más betelepülőről hallani sem akar.

A visegrádiak álláspontjának összehangolása érdeké­ben csütörtökön Varsóban találkoznak a kormányfők, majd Fico szeptember közepén informális találkozóra hívja huszonhét uniós tagország vezetőit. Csak azután dőlhet el, lesz-e oka a vendéglátónak valódi örömtáncot járni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.