galéria megtekintése

Fiammal meccsen

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 25. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Nincs semmi baj. Felhívtam Hegyi Ivánt a sportrovatnál, és ő megnyugtatott, hogy Albert Flóri felépült a sérüléséből, és játszani fog a vasárnapi Fradi–Diósgyőr bajnoki mérkőzésen. Varga Zolival megint nagyot alakítanak majd, öt-egyre nyerünk, Novák Dezső is lő egyet tizenegyesből, csak szurkoló lesz kevés; a Fradihoz elég méltatlan 18 ezer néző.

Így megy ez álló egy éve. Mióta nem kifejezetten biztatóak a leleteim, újra járok meccsre, sőt bérletünk van kamasz fiammal a Fradiarénába. A fiam remek partner, nagyon is tudja, hogy nekem ez már nem foci, és nem is Fradi, engem egyedül az aréna vonz, a fedett lelátó, ahogy ráborul a játéktérre, az akusztika, hogy itt szólhatna csak igazán a telt házas „Hajrá, Fradi!”, amire a Népstadion alkalmatlan volt. Mindegy, most sem magam miatt járok az arénába, hanem Flóriék miatt, mert ez az aréna őket illetné, nemcsak, mert ők az én ifjúkorom, de mert ők fociztak meg érte, ennélfogva amikor nagy ritkán gólba botlik a labdával Böde, és a riporter parádét emleget, akkor én finom Flóri-pörgetést képzelek a kapuba.

Mikor az embernek nem túl jók a leletei, nincs már arra ideje, hogy sértődöttségből kihagyjon egy-két évadot; amikor már olyanok azok a leletek, le kell tudni győzni a hiúságot. Nem úgy van az, hogy amikor majd eljő a pillanat, s lepereg életünk filmje, akkor abban amúgy is benne lesznek Flóriék, fiatalságunk összes gólja és finom cselei, azokat addig is elő kell hívni újra és újra, ápolni, gondozni, és szépen, komótosan kiélvezni, immár az ehhez méltó arénában.

 

Holott kamasz fiunkkal legszívesebben a Népligetben állnánk a kivetítő előtt, hiszen Fradi és közönsége térben már jó ideje kettévált. Van a meccs az arénában, és van a drukkolás odébb, a ligetben, s ezt a drukkolást kell a rossz leleteinkkel az arénába képzelnünk, a Flóriékkal, persze. Ez a fiúnknak fontos. Ne higgye egy percig se, hogy amit lát, az igazi, s hogy a szemközti üres szponzorszektorok sora, a vénaszkenner, a törzsközönség szemérmetlen félrevezetése és tudatos felszámolása volna a fradiság; nem lehet úgy élni, hogy minden mindörökre úgy marad, ahogyan most van: foci, Fradi, ország.

A fiunkban szerencsére bízhatunk. Tán a második meccse volt, amikor néztük az arénában a szombathelyiek bemelegítését, emelgettek, cicáztak. És akkor cicázás közben az egyik játékost úgy rúgták hasba a labdával, hogy összeroskadt. Ismételjük: cicázás, azaz légies, könnyed labdagyakorlat közben, a társa ezalatt még be is savasodott, s hol volt még a kezdés.

De aztán null-nullal kihúztuk. Innét a fiunk nem bolondítható, s megérti apját. Igaz, ez veszélyhelyzet is, hiszen neki nincs hová menekülnie, nincsenek emlékei, külön bejáratú góljai, egy mozdulat, egy pörgetés a legendától, ő már eleve ebbe született, s elvennék még a maradék képzelőerejét is. Hétről hétre töltik meg csupa álsággal az arénát, szerencsére átlát a szitán és kiröhögi őket; de mi lesz, ha egyszer nem bírja tovább, s belenyugszik, hogy ez a dolgok rendje? Az apja még mellette áll, a fiú látja is minden reakcióját, mit mondjunk, eléggé nevetséges látvány: legutóbb a kupadöntőn az előretörő Batik gólja után önfeledten kiáltotta a szakadó esőben a fiát ölelgetve, hogy látod, a Mátrai Sanyi.

Azt mondja Hegyi Iván, hogy ne tépjem magam a csütörtök esti kupavereség miatt, Manchesterben 3-2-re kikapni igazán nem szégyen. A visszavágón majd Karába fantasztikus góljával kiütjük őket az arénában, és senki sem állít meg bennünket a kupagyőzelemig. De a bajnokságot, azt a Vasas nyeri.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.