galéria megtekintése

Fiainkért kaszinóznak

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 23. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Megyünk befizetni a gyerek szeptemberi ebédjét, s látjuk, hogy az idős tanárnő, aki a menzapénzt beszedi,meglehetősen ideges.Minden oka megvan rá. Reggel jelent meg a hír, hogy Andy Vajna, Palácsik Tímea – egy százmilliós rózsadombi villa újdonsült tulajdonosa – férje nem biztos, hogy meg tudja nyitni szeptemberben azt a két kaszinót, amelyre cége koncessziót nyert az állami pályázaton, mert elakadtak a tárgyalások.

Ez azért baj, mert ha később nyitnak a kaszinók, akkor később hoznak profitot Palácsik Tímea férjének zsebébe, aki így csak később tud közterhet befizetni a költségvetésbe, amelyből az állam aztán olyan fontos társadalmi feladat teljesítéséhez járul hozzá, mint a gyermekétkeztetés finanszírozása. Mindez nem tréfa, a gondolati ív mögött Varga Mihály rejtezik: a Palácsik Tímea férjének kaszinói és az iskolai étkeztetés közötti szoros korrelációra a nemzetgazdasági miniszter mutatott rá a napokban egy ellenzéki képviselőnek adott válaszában.

A belső ellenség ugyanis azt firtatta, hogy a Palácsik Tímea férjének cégéhez kerülő kaszinók miért nem fizetnek áfát, s miért írhatják le a koncessziós díjat a játékadóból, mintegy évi hétmilliárd forint kiesést okozva ezzel a költségvetésnek, miközben például a gyermekétkeztetésre harmadennyi pénz se jut. Varga miniszter erre felelte azt, amit felelt, s most már minden pedagógus tudja, hogy végül is minden milliárd, amit a kormány Palácsik Tímea férjének a zsebébe pumpál, az ország nagy, közös ügyét, az iskolai étkeztetést repíti soha nem látott magaslatok felé.

 

Vegyük észre, hogy a Varga Mihály-féle gondolatmenet mennyivel kiérleltebb, mint a korábbi válaszok a szegénységet és a barátok pénzelését taglaló kérdésekre. Eleddig sem az számított, hogy miképpen gazdagodik meg valaki, csak az volt a lényeg, hogy magyar legyen, és a mi emberünk, a Közgéptől Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterig, mert így erősödik a nemzeti tőke, és ez a fontos, nem a meggazdagodás módja. Mára viszont a baráti réteg pénzelése már kifejezetten a közjót szolgálja.

A napokban például újabb hadjárat indult Mészáros Lőrinc ellen, ezúttal azért, mert az államtól elnyert földjein gyakorlatilag parlagfüvet termeszt. A polgármester először tagadta, hogy parlagfű nő a földjein, csalánra és acatra hivatkozott, ami azért is érthetetlen, mert hiszen a le nem kaszált parlagfű is a közjót szolgálja. Ha ugyanis Mészáros gazdát a megyei hivatal alaposan megbünteti, márpedig nincs kétségünk afelől, hogy a törvény szigorával sújt le majd rá az igazságos megye, akkor az a pénz a költségvetésbe kerül, a költségvetésből pedig szinte nyílegyenesen a gyermekétkeztetésbe, ahogyan az már lenni szokott.

Elnézve az ország vezető rétegét, pár év, és már alsó tagozatban is kobei marhából készült szendvicset adnak a gyerekeknek tízóraira, a vita pedig arról folyik majd a szakmában, hogy a sok szarvasgombás felsál jót tesz-e a gyerek fejlődésének. Ám addigra már Palácsik Tímea férjének, a gyerekek nagy barátjának és jótevőjének a márványtáblája feszít az iskolaépületek falán. Idáig persze még el kell jutni.

Egyelőre amiatt aggódunk az ebédpénzt beszedő idős tanárnővel, hogy a legfrissebb hír szerint Palácsik Tímea Bali szigetére vitte férjét a házassági évfordulójukat megünnepelni; mi lesz így a kaszinókkal. Ilyenkor felelőtlenség elutazni – mondja a tanárnő –, én csak egyszer bíztam Kőrösi tanár úrra az ebédpénz beszedését egy hévízi SZOT-beutaló miatt, de úgy összekavart mindent, hogy alig tudtam helyrehozni.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.