galéria megtekintése

Fesztiválország

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 24. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Kevés dolog van, amiben annyira koncentráltan, a maguk teljességében mutatkoznának meg országunk különleges értékei, a magyarok világraszóló világszínvonalúsága, leleményes egyedülállósága, mint az úgynevezett gasztronómiai fesztiválok tekintetében, kapcsolatosan.

Minden hétvégére jut egy tucat. A gasztronómiai fesztivált mielőbb hungarikummá kellene avatni, mint a hazai startupkultúrát vagy az ipari termelést ánblokk, vagy prima primissimává vagy mitudomén, ezt kéne oktattatni a Matolcsynak 300 milliárdból. Bár a magyar állam így is milliókat költ minden egyes fesztiválozóra, éves szinten simán elmegy a minisztériumi keretekből, önkormányzatoktól, káhátékból, alapokból, innen-onnan olyan tízmilliárd csak ezekre a búcsúkra.

Ez aztán végképp hungarikumszerűvé teszi a dolgot: végső soron minden állami pénzből van, és egy-két magáncég azért szépen keres. A hétvégén a Várban például Édes napok volt, csokoládéfesztivál, be is mondta a szpíker a gasztrodivat-bemutató (meghalok!) előtt, hogy beválasztották Európa öt legjobb édesipari fesztiválja közé. Biztos nem akadt egy hatodik fesztivál Európában, ahol képesek kihurcolni egy térre száz egyforma faházat, és azokból közepes minőségű csokikkal traktálni a népet.

 

A gasztrofesztivál nemcsak azért hungarikum, mert semmiféle termelési vagy egyéb kultúrát nem mutat meg, semmilyen valós hagyományba nem kapaszkodik, még csak kapcsolata is alig van valamicske a valósággal (ez a kapcsolat többnyire az állami pénz), hanem ezért is, mert bármiről lehet szó, borról, pálinkáról, csokoládéról, libamájról, csirkeszárnyról, prézliről – mindegyik pont ugyanúgy néz ki, pont ugyanazokat a dolgokat lehet kapni, pont ugyanazok az attrakciók vannak: Guinness-rekord, kürtőskalács, „kézműves” sajtok (értsd: gumiállagú és -ízű sajtszerű valamik jól megízesítve mindenféle fűszerekkel), pálinka, „kézműves” sör (értsd: rossz lager megküldve valamilyen gyümölcssziruppal), bor, a színpadon meg valami tök fölösleges zene kutyát nem érdeklő előadóval, de valahogy rá lehet fogni, hogy köze van a témához, vagy „mindenki szereti”.

A fenti séma alapján kidolgoztam néhány fesztiválötletet, amelyekkel fel lehetne dobni a 2015-ös szezont, és ezúton, ingyenesen bocsátom az illetékesek rendelkezésére:

Zalaszentherpeszi kaszinótojásfesztivál. Sztárvendég: Andy Vajna és Vajna Timi. Benke Laci bácsi negyvenszeres Nobel-, Oscar-díjas, olimpiai és világbajnok, Világ Kupa- és BEK-győztes szakács elkészíti a világ legkaszinóbb tojását (hivatalos Guinness-rekord) Rama margarinból és Kotányi fűszerkeverékekből. Fellép Tóth Gabi, Puskás Peti, Ruzsa Magdi, Király Viki, Gáspár Laci, Dér Heni, Palcsó Tomi, Torres Dani, Tóth Lüszi, Szecsődi Karcsi, Mujahid Zoli, Radics Gigi.

Furnérfüzesi börbönyefesztivál. Benke Laci bácsi elkészíti a világ legnagyobb börbönyéjét szabadtűzön Rama margarinból. Utána Kefir- és Caramel-koncert.

Karatekocsányosi tojásosnokedlifesztivál. Benke Laci bácsi elkészíti a világ leghosszabb tojásos nokedlijét Rama margarinból és vegetából. Gyerekeknek játszóház: tojásosnokedli-dobáló verseny. Este Vikidál Gyula vs. Király Linda himnuszcsata.

Felcsúti pörköltalap-fesztivál. Reggel zenés ébresztő Nemcsák Károllyal: Jó reggelt kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok! Benke Laci bácsi Rama margarinból és természetellenes élelmiszer-színezékből elkészíti a világ legbüdösebb pörköltalapját. A kezdőrúgást elvégzi és a tunkolást megnyitja: Orbán Viktor miniszterelnök. Fellépnek: Vastag Csaba, Vastag Tamás, Ákos, Szijjártó Péter, Havasi Bertalan.

Taktahernyói zsugorfólia-fesztivál. Benke Laci bácsi Rama margarinból elkészíti dr. Oetker lovas szobrát. Gyerekprogram: játékos fóliazsugorítás az Alma együttessel. Koncertek: „Hare Rama”, Benke Laci bácsi Krisna-hardcore-estje.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.