galéria megtekintése

Férfiasan hátba lő

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 10. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Végignéztem a nyolcadikai felvételt, amelyen a charlestoni rendőr hátba lövi az előle menekülő fekete férfit. A felvételt egy járókelő készítette. A videó nyilvánosságra került, s ezért, és csak ezért Michael Slager rendőrt letartóztatták. Ő ugyanis a már halott Walter Larner Scottot megbilincselte, majd azt jelentette, hogy önvédelemből lőtt a férfira, akit azért állított meg, mert autójának hátsó lámpája sérült volt. Az áldozat állítólag azért futott el, mert megrémült, ugyanis elmaradt a tartásdíjfizetésekkel, s tudta, hogy ezért keresik.

Ennyi lenne a történet, ha rövid időn belül nem a sokadik hasonló eset lenne az USA-ban, ahol évente több száz embert lőnek le rendőrök, de alig néhány eset lesz világhírűvé. Többnyire fekete férfit lő le fehér rendőr. Esetleg halálra verik, de akkor többen. Több esetben az ügyészség vonakodik vádat emelni, a rendőr állításait pedig készpénznek veszi. Az ügyek (ahogy nemrég Fergusonban) országos tömegtüntetésekhez vezetnek a rendőri erőszak ellen.

Az amerikai ügyek elemzése nekünk is sokat mond. Nem olyan nagyok ugyanis a különbségek. A kutatók több okkal is magyarázzák a véres rendőri erőszak hasonló eseteit. Ilyen mindenekelőtt az erőszak kultusza a rendőrségen. Ezt erősíti a politika is, amely a polgár félelmére építve hatalmazza fel a járőröket az erőszakos, sokszor gyilkos fellépésre. A rendőri kultúra része a rasszizmus. A gyilkos most is fehér volt, az áldozat most is fekete. Velük és más kisebbségiekkel szembeni előítéletekkel vannak teli a rendőrök zárt netes csevegőszobái. Ott is. A brutális rendőri erőszak intézményesült. Amerikában egyre többen állítják, hogy a militarizált rendőri szervezet befelé zár, kizárja a kritikát, s a civil ellenőrzést.

 

Ha valaki a hazai gyakorlatra ismerne mindebből, aligha téved. A magyar sajtót nemrég járta meg a letartóztatás helyett gyilkoló rendőr története, s még jól emlékszünk arra, hogyan vertek halálra egy romániai magyart egy alföldi rendőrörsön. A helyzet tehát nem jó. A hatalom sokszor olyan rendőrséget akar, amelytől félnek, amely a legkisebb ügyért is becsukja a vétőket. Nem hisz a korrekcióban, de hisz a „három csapás” gyakorlatában. A rendőri gyakorlat része (Amerikában és Magyarországon is) a „faji profilirozás”. De hiba lenne mindezért egyedül a hatalmat és az erőszak szellemében szocializált rendőrt hibáztatni. A hasonló esetek mögött ott van a polgár félelme és a rendcsinálás követelése.

A lakosság ugyanis alig kevésbé előítéletes, mint a rendőrség. Miközben legtöbben szoronganak a rendőr láttán, mert tudják, hogy ha akar, talál valamit, drukkol is neki, hogy másokkal (kisebbséggel, hajléktalannal, számára kellemetlenekkel) szemben lépjen fel határozottan. Egy valaha volt belügyminiszter a szolgáló rendőrség helyett férfias rendőrséget ígért nekünk húsz éve. Látjuk, milyen is az.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.