galéria megtekintése

Ferenc hívószavai

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 01. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Még egy másik Európai Parlament volt az, amelyben Ferenc pápa mostani látogatását megelőzően legutóbb, 1988-ban vizitelt katolikus egyházfő. A hidegháború Európájában az EP is a hidegháború parlamentje volt. Utólag tudjuk, nem tartott már sokáig a földrész megosztottsága.

De ez akkoriban nem volt világos. II. János Pál, a parlamentben 26 éve felszólalt egyházfő nemhogy saját honfitársait nem üdvözölhette, de természetesen a német politikusok is csak a nyugati részt képviselhették. A mai 28-akkal szemben a 12-ek Európája volt az akkori. Még Ausztria sem volt a 80-as évek végén tag, sőt az uniót sem hívták uniónak.

Huszonöt évvel a berlini fal leomlása, és a kelet-közép-európai rendszerváltások után mindezeket is felidézi Ferenc strasbourgi látogatása. A legközelebbről Európa két vezető katolikus politikusa figyelte a mondanivalóját. Renzi olasz miniszterelnök, a soros EU-elnökséget adó kormány feje és a belga Herman Van Rompuy, az Európai Tanács most távozott elnöke. Ferenc „hívószavai”: a gazdasági válság, a fiatalok és az idősek magányossága, a munka nagyobb becsülete, a tengeren lélekvesztőkön átmenekülők hullámsírja, mind-mind Európa elevenébe vágnak.

 

Megosztanak e kérdések. Újabb tömegek jönnének át Afrikából, miközben pedig egyes EU-országoknak, amelyek 2004-ben még tárt karokkal várták a közép-európai munkaerőt, mára belőlünk is elegük lett. Nem új gondolatokról szólnak a pápai szavak. De olyan időket élünk, amikor hiányoznak az európai politika nagy tekintélyei. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság új elnöke sem olyan légkörben kezdhette meg mandátumát, ahogy azt eltervezte.

Angela Merkelt nem számítva, a hosszú távon sikeres, nagy politikusoknak is híján vagyunk. Ennél is égetőbb, hogy legyenek nagy formátumú személyiségek. Az európai értelmiség szava kevés emberhez jut el. A pápára ellenben egymilliárd ember figyel csak saját egyházából, plusz a világ közvéleménye. Az egész világ megragadhatja az abban rejlő lehetőséget, hogy az agg éveiben már testi bajaitól gyötört II. János Pál, illetve a zárkózott XVI. Benedek után olyasvalaki irányítja a katolikus egyházat, akihez alkatilag jól is illik az új média kikövetelte, pozitív értelemben vett megmondószerep.

Magyar EP-képviselők utólag mást és mást emeltek ki Ferenc szavaiból, de örvendetes, hogy megtalálták bennük maguk számára a kapaszkodót. Ferenc nem állt meg a héten Strasbourgban, a hét évtizedes francia–német béke metszéspontjában. Nyugat és Kelet találkozási pontjára, Törökországba vezetett tovább az útja. A mai Törökország már nem az a szekuláris vezetésű, ám muzulmán lakosságú bezzegország, ami sokáig volt, s amit az amerikai demokráciaexportőrök is példaként tűzhettek fel a mágnesfalukra.

De a Közel-Kelet stabilitásához, az Iszlám Állam jelentette terrorfenyegetés, a gyűlölet visszaszorítása szempontjából megkerülhetetlen tényező maradt. Kulcsország, amelynek kulcsszavakra van szüksége, ahogy térségének is. Ferenc világ körüli útja folytatódik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.