galéria megtekintése

Félni jó

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 24. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Jane Goodall, a világ egyik legismertebb környezetvédője minden előadásába belefűzi a paradoxont: az ember meg van győződve róla, hogy a valaha élt legintelligensebb faj a földön, tisztában van vele, hogy a jelenlegi életformájával elpusztítja a bolygót, fél is, de mégsem tesz ellene semmit – ahogy jelenleg New Yorkban sem.

A riói éghajlat-változási keretegyezmény 22 éve született, azóta széles körben ismert, hogy klímánk az emberi tevékenység következtében melegszik. Azóta összehoztunk egy kiotói egyezményt, amely nagyjából ötszázalékos üvegházgáz-csökkentést irányzott elő a fejlett országokban, de ezt sem tartottuk be, a légkör széndioxid-koncentrációja töretlenül emelkedik.

Csak két gazdasági centrum, az EU és az USA mérsékelte érdemben saját kibocsátását – főleg azzal, hogy az ipari termelést, ezzel a kibocsátást Ázsiába telepítette. Most új, valóban hatékony megállapodásra várunk, amelyről talán majd jövőre, Párizsban születhet egyezség – bár a jelek egyelőre nem ezt mutatják. Mindössze ennyit tudtunk felmutatni a földi életfeltételeket fenyegető talán legaggasztóbb veszéllyel szemben.

 

A nemzetközi semmittevéssel vetekszik a magyar politika vaksága: egy olyan országban, amely minden statisztika szerint a klímakockázatnak leginkább kitett államok közé tartozik, ciklusok óta nincs érdemi mondandó arról, mit kellene másképp csinálnunk, hogy megússzuk. Az, hogy mások nagyobb szennyezők, nem kifogás a saját tétlenségre.

Igaz, nem vagyunk ezzel egyedül – simán hozzuk az ázsiai diktatúrák és az afrikai banánköztársaságok klímatudatosságának szintjét –, de Goodall világképéből így is kilógunk: mi vagyunk az a majom, amelyiket még a félelemre is tanítani kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.