galéria megtekintése

Fellegvár

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 06. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Megannyi határozat, ítélet, fellebbezés, panasz, ellenpanasz, feljelentés, sajtónyilatkozat után ember legyen a talpán, aki pontosan érti, mi folyik majd másfél éve a Citadellánál.

Ami biztosnak tűnik: a kormányzat megelégelte, hogy szerinte átláthatatlan módon, egyes esetekben elévült szerződések alapján, ráadásul olykor a helyhez méltatlan nívón működtetnek boltot, kávézót, éttermet vállalkozások a budai fellegvárnál. Ezért tiszta viszonyokat akar teremteni a jelenlegi bérlők kirúgásával.

Az érintettek pedig jogászok seregével, a média felhasználásával próbáltak küzdeni vélt igazukért – és persze jókora bevételükért.

 

A csata hétfőn eldőlt. Az állami apparátus, a jelenlegi kurzustól korántsem idegen módon, megelégelve a hosszas jogi pepecselést, gyorsan, erőből vitte dűlőre az ügyet. Megadták a kegyelemdöfést a vállalkozóknak azzal, hogy feltűnően nagy rendőri kísérettel, a műemlék példa nélküli teljes lezárásával segítették a végrehajtót az ingatlanok lefoglalásában.

Az pedig már tényleg csak erőfitogtatás, hogy kiszivárogtatták: akár két hétig is „zárva lehet” a Citadella, nehogy visszafoglalják a területet a vállalkozók.

Azt, hogy a szövevényes jogi harcban ki állt a jó oldalon, ma még nem látni tisztán, de az már biztos: a csatának nyertesei most nincsenek. Vesztesek azok a vállalkozók, akiket érvényes szerződésük ellenére lehetetlenítettek el.

Vesztes az a több ezer turista, aki nem jut el az ország, a főváros egyik legkeresettebb látványosságához. És vesztes a magát most nyertesnek látó, láttató állami apparátus is, amely nem veszi észre: hiába követel óriásplakátokon pökhendi módon több tiszteletet Brüsszeltől, ha erőből rendez jogvitákat, s rendőrkordonnal, blokád alá vett látványossággal fogadja külföldi vendégeinket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.