galéria megtekintése

Félkegyelem

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 25. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Nézem ezt a videót, amin Kubatov listaigazgató-Fradi-elnök, egy szakállas, láthatóan listaigazgató-védelmi feladatokkal megbízott fiatalember és két veszprémi rendőr fogócskázik a Népszabadság újságíróival egy A8-as Audi körül, és legszívesebben kuncognék.

Vicces látni egy egykori kettes szektorost, ahogy rendőrök mögé bújik. Istenem, a régi fradista emlékek! Ironikus. (Ha van még értelme ennek a szónak.) A kettes szektor volt a magyar futballhuliganizmus bölcsője, Mekkája és miegyébje, Hypós Feri és köre. Na már most a huligánkultúra (irónia?) és a rendőrség viszonya elég egyszerű képlet, nem kell magyarázni. És azt sem, hol vagyunk most ehhez képest. Persze, Pozsgay Imréből is lehetett a kommunizmus elleni harc hőse.

Börleszkbe illene a szakállas fiatalember elszánt topogása a pártigazgató körül. Vajon mi lehetett a célja? Mi játszódott le a kis fejében? (Azt már meg sem kérdezném, mi a jogalap. Jogalap? Haha. Mondja meg neked a Polt Péter!) Mi ellen védi a drága embert önnön testével? Egy pártigazgató mozgása, jelenléte egy országgyűlési választási eseményen titkos? Nem nyilvános? Mi van?

 

Ezzel a pattogással, béna sunyítással mintha csak Kubatov imázsát próbálnák tovább rontani: ez itt biztos valami sötét üzelmet folytat, sumákol, törvénytelenkedik. Habonykodik.

Miért kéne különben sunnyognia két darab újságíró elől?

És akkor még ott a rendőri intézkedés, ez az igazoltatgatás, tényleg, maga az instant nyolcvanas évek, a késő kádárizmus esszenciális ostobasága, passzív agresszivitása. Jön a rendőr, igazoltat. Mert olyanja van. Mert hosszú a hajad. Rendőrviccet mondtál hangosan a buszon. Megközelítetted Kubatov Gábort. Sőt: fotóztál! A formálódó (folyton formálódó) Új Jogrend különös szigorral csap le a mindenféle fényképezgetőkre.

És tényleg lehetne kuncogni, ha nem úgy néznénk ki éppen ezektől az idióta gesztusoktól, mintha valami félagyhalott féldiktatúra lennénk, vagy legalábbis affelé törekednénk kitartóan.

Mert oké, én szívesen aláírom egyébként, hogy nem vagyunk félagyhalott féldiktatúra, de akkor miért tetszenek úgy viselkedni néha, mintha az lennénk? (Nem elég nem félagyhalott féldiktatúrának lenni, annak is kéne látszani.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.