galéria megtekintése

Felcsúti képeslap

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 02. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Hol vannak már azok a napok, amikor a Kétfarkú Kutyapárt vicces plakátját nézegettük Felcsúton? Itt hamarosan űrállomás épül, hirdette a fölirat három hónapja, miután az Orbán-kormány teleaggatta olyan marhaságokkal az országot, hogy a bevándorlók elveszik a munkánkat. Ettől a hazugságtól jutottunk odáig, hogy katonák állig fölfegyverkezve masíroznak a bedrótozott déli határ mentén. Az Európa határait foggal-körömmel védő kormányfő segélyosztó feleségéről posztol megejtő képeket a Facebookon: a gyerekek szemében a hála könnycseppjei. Szívember! Dehogy Európa „szörnyetege”!

Azt azért tudni kell, hogy az olykor segélyosztásra „felhasznált” családtag Felcsút legnagyobb földbirtokosa. Ami önmagában még nem baj. De amikor könnybe lábad a szemünk, csak rá kell nézni a stadionos falu földbérleti térképére, ahol minden az évek óta strómanként emlegetett Mészáros Lőrinc és Lévai Anikó (illetve a régi vazallusként működő Flier-család) kezén van. Ez se baj. De volt egy gazda 2011-ben, aki a földhaszonbérleti pályázatok beadása előtt megjósolta, ki és hol kapja meg húszéves bérletre a földeket Felcsúton, a fecnit letétbe helyezte a közjegyzőnél. Ő ugyan hoppon maradt, de a papír nem tévedett.

Ez már baj. A szépemlékű Ferenczi Krisztinával többször jártam a falucskát észak felől övező dombháton, ott is minden az Orbán-családé, beleértve a Habsburg József főherceg által épített majorságot, a malmot, a szerencsétlenül járt, fura balesetben elhunyt juhász, Váradi András egykori lakóhelyét, Göbölpusztát is. „Ne gyertek ide!” – sziszegte Orbán a menekültválság begyűrűzése előtt, hátha meghallják a törökországi menekülttáborokban sínylődő szír menekültek. – Ide se gyertek! – mondhatná Felcsúton is, hogy ki ne derüljön, mi történt ott. Mert azért tudunk olyan felcsúti vállalkozóról, aki amiatt őrlődött föl, hogy ellent mert mondani a falut uraló klánnak. Amikor eltemették, rögtön jelentkezett vevő a korábban fényesen termelő cégre. Helyből.

 

Lesz kisvonat is, amely az Ausztriából származó hajlított faszerkezettel készült stadiontól viszi majd a turisztokat a szintén az udvariak kezén lévő arborétumig. Útközben mindenki hálát adhat Kelet-Európa védőszentjének a sok jótéteményért. Látogatókból nincs hiány, az utazók már ma is gyakran megcsodálják a birodalom legszebb gyémántját, a parasztházat, amelynek ablakából a stadionra lehet látni. Az akadémia völgyben elterülő pályái is a klán földbirtokain nyugszanak. Minden Orbánéké, ameddig a szem ellát.

Orbán Viktornak az elmúlt három hónapban elkövetett tettei egyébként azt igazolják, hogy az űrállomás megépült. Cikázik és röpköd a vezető, ledarálja szomszédait, temeti az öreg Európát, „forró kutyát” eszik New Yorkban, pendlizik az ENSZ-közgyűlésen. A magam részéről csak azt sajnálom, hogy az Obama házaspárral készült közös fotón nincs rajta gumicsizma. A víz- és népár ellen emberfeletti küzdelmet folytató magyar hérosz imázsát ez adná vissza a legjobban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.