galéria megtekintése

Fejszámolók

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 24. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Tételezzük fel, hogy úgy volt, ahogy a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára mondta: nem volt hatástanulmány a vasárnapi bezárásról, mert ők fejben mindent kiszámoltak.

Tekintsünk el attól az apróságtól, hogy 2011 tavaszán a kormányszóvivő és a frakcióvezető szépen belemondta a kamerába, hogy a kormány megrendelte a hatástanulmányokat, amelyek az NGM-ben készülnek is. Azzal se foglalkozzunk, hogy a szerkesztőség ablakán befújta a szél az elemzés egyik példányát, amelyről azóta is önérzetesen kikéri magának az NGM, hogy nála készült volna, ahogy azt is, hogy gazdasági tárca létére valaha is bepiszkolta volna a kezét holmi háttérszámításokkal a százezreket érintő kérdésben. Elvégre Nerisztán unortodox közgazdászai, politikai döntéshozói inkább az ösztönüket, megérzéseiket követik, akárcsak az Ezo TV sámán tekintetű telefonos távgyógyítói. Szóval fogadjuk szépen el, hogy minden fejben dőlt el.

Ebben az esetben így néz ki a történet: 2011 tavaszán az akkor Matolcsy György vezette NGM fejben osztott-szorzott és hamar kiszámolta, hogy nem kellene Semjénéknek engedni, hogy bezárják a plázákat, mivel az rosszat tesz a gazdaságnak. Persze akár az NGM morfondírozására sem lett volna szükség, hiszen Orbán Viktor ösztönösen tudta, hogy mi a jó megoldás: 2011 májusában kijelentette, hogy amíg Magyarországon nem lehet megélni heti öt nap munkából, addig ő a vasárnapi bezárást nem támogatja. (Nem túl bonyolult megállapítás, de a miniszterelnököt nem is a tudományos levezetésekért szereti a nép.) 2014 őszén Semjénék ismét fejükbe veszik, hogy az Úrnak tetsző dolog, ha vasárnaponként töküres a Tesco-parkoló. Varga Mihály ismét fejszámol egyet, majd a Hír TV-ben kijelenti, hogy Semjénék ötlete szimpla hülyeség. (Nem egészen ezekkel a szavakkal, de az értelme ez volt.) Varga azt is hozzáteszi, hogy az NGM fejszámolóinak is ugyanez az álláspontjuk. Pár nappal később Orbán Viktorra megint rátört az ihlet. Rájött, nagyon is jó dolog bezárni a nagyáruházakat vasárnapra. A vezér ezúttal nem indokolt semmit, hiszen a népe úgyis tudja jól, hogy Magyarországon már simán meg lehet élni ötnapi munkából, mint Zsiga Marcinak havi 47 ezerből. Pár nappal a főnöke bejelentése után Varga Mihály is újra számolta (fejben) az egészet és mit ad isten, akkor véletlenül ő is ugyanarra jutott, mint pár nappal korábban a főnöke: a gazdaságélénkítés egyik kreatív eszköze lehet, ha vasárnap lakatot vernek a jövedelemtermelő üzletekre. Néhány nap múlva az NGM is újragondolta (fejben! háttérszámítások nélkül!) a korábbi vélekedését, és ma már zsigerből érzi, ahogy a vasárnapi bezárásnak köszönhetően virágzó, prosperáló gazdaság kezd nálunk kibontakozni.

 

Egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne emlékeztessem ismét a kedves olvasókat: ezek az emberek döntöttek Paksról és még az unokáinkat is eladósító háromezermilliárdos orosz gigahitelről is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.