galéria megtekintése

Farkasok

18 komment

A szerk.

Hatmillió francia gondolta úgy a hét végén, hogy félelmeire a Nemzeti Front adja a legjobb választ. Nyilvánvaló, hogy a liberális demokrácia egyik európai fellegvárában nincs ennyi szélsőséges szavazó.

A motívum aligha az ideológia, még csak nem is az idegengyűlölet, hanem néhány gyakorla­tias megfontolás: kitől lehet azt remélni, hogy kevesebb lesz az országban a muszlim radikális, ki segíthet a visszatérő ideges összerezzenésen, amikor a szupermarketben szembejön pár kendőt viselő nő? Egyszerű kérdés, a válasz is egyszerű: majd Marine Le Pen megoldja!

Kinek rossz hír, kinek jó, de Marine Le Pen nem tudja megoldani. Az általa – és a többi leegyszerűsítő hordószónok által – javasolt recept ugyanis nem képes meggyógyítani egy olyan súlyos társadalmi kórt, mint az iszlám terrorizmus. Még jó, ha nem árt, ha nem teremt több ellenséget, mint amennyit megsemmisíteni ­tervez.

 

A gyűlöletet nem lehet kiirtani puszta viszontgyűlölettel, az értelmetlen erőszakot nem fogja csökkenteni a hatalom irracionálisan alkalmazott ereje. Ha valaki, a franciák ezt pontosan tudják, hiszen a vezető nyugat-európai ország 1954 és 1962 között Algériában kölcsönösen brutális (polgár)há­borút folytatott.

Bonyolult problémákra nincsenek egyszerű megoldások, az emberek viszont félelmes időkben nem kíváncsiak az összetett üzenetekre. Pár szóval ki lehet elégíteni az igényeiket: megbosszuljuk, elüldözzük, kicsináljuk. És jó eséllyel azt a társadalmat veszíthetik el, amelyben eddig szerettek élni, amelyet most féltenek. Kinn a farkas és bent is. Rossz képlet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.