galéria megtekintése

Farkasok

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Kilencedikére akarnak Berlinbe érni. A lengyel határtól visszafordították többüket, néhányan azonban átjutottak. Páran elmotoroztak Auschwitzig. Volt, aki kölcsönmotorral, egy szélsőjobboldali lengyel szervezet segítségével. Láttam a fényképüket a neten. A zöm eközben északnak fordult, hogy Finnország felől, kompon jusson el Németországba. A litvánok is lezárták a határt Putyin elnök motorosai előtt.

Az volt a deklarált cél, hogy az Éjszakai Farkasok ezzel a kirándulással emlékezzenek meg a nagy győzelem hetvenedik évfordulójáról. Nemes eszme, hiszen ki ne akarná, hogy a világ emlékezzék az egykori Vörös Hadsereg tetteire, a nácik legyőzésére? Csakhogy a menet messze túlnő a hazafias-hagyományőrző túra dimenzióján. A Minszk–Breszt–Wroclaw–Brno–Pozsony–Bécs–München–Prága–Torgau–Karlshorst útvonalat most már biztosan nem tudják csapatosan teljesíteni: a lengyeleken kívül a cseh és a szlovák hatóságok is ellenzik a túrát, és a németek is erősen fontolgatják a teljes tilalmat.

A hasonló motoroscsoportokra mindenütt jellemző az erőszakkultusz. Ezzel gyakran együtt jár a homofóbia, a fajgyűlölet, a vak nacionalizmus. Szívesen viselnek katonás jelvényeket, hordanak világháborús egyenruhákat idéző motorossisakot, jelvényeket. Oroszországban ehhez a kultúrához járul a második világháborús győzelem kultusza.

 

Ez a mai orosz állam egyik legfontosabb eszmei hivatkozási pontja. Ez azért is bizarr, mert a mai orosz neo-önkényuralom legkedvesebb szövetségesei Európában a Hitler-imádó régi és újnácik. Nem csak a Jobbik vagy az Arany Hajnal van ebben a falkában. Szinte nincs olyan szélsőjobboldali politikai különítmény Európában, amelynek most ne Putyin lenne az ikonja és feltehetően a bankárja is. Készségesen fizeti és propagandával támogatja a francia Nemzeti Frontot és másokat. Bárkit, aki EU-ellenes, Amerika-gyűlölő, aki hajlandó azonosulni az Ukrajna-ellenes vonallal.

Különös, hogy épp a létező ukrán szélsőjobboldalt (Szvoboda párt, Jobb Szektor) használja az orosz propaganda arra, hogy elhitesse a világgal: Kijevben a fajgyűlölők, hitleristák uralkodnak. Szóval épp azok, akikhez hasonlókkal az Éjszakai Farkasok haverkodnak, akiket orosz csatornákon látnak el mostanában ideológiával, illiberális ötletekkel, hírekkel. Ha nincsenek hírek – kitalálják őket. Elég belenézni a magyar internet alján tenyésző náci hírportálokba.

A motorosok akcióját a Der Spiegel szerint nem kellett volna akadályozni, mert így az orosz propaganda malmára hajtják a vizet. Az európai reakció értelmetlenül hisztérikus – állítja a hamburgi hetilap kommentátora. Mások szerint a határokon megállított motorosok már rég Németországba érkeztek repülőn. Ott átöltöznek, drága motorokat bérelnek, kicsomagolják a kellékeiket, hogy zászlókat lobogtatva eljátszhassák a győztes szerepet. Egyet elértek: megzavarták az emlékezés pillanatait. A tényen nem változtattak: az orosz hadsereg most egy igazságtalan háborúban vesz részt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.