galéria megtekintése

Fair csata

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 16. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

„Jogállami és demokratikus küzdelemben akarunk győzni” – fejtegette a miniszterelnök annak kapcsán, hogy több alsóbb szintű bírói tanács a devizahitel-szerződések ügyében az Alkotmánybírósághoz fordult. Ezzel kétségbe vonták a legfelsőbb bírói fórum, a Kúria korábbi jogegységi döntését is, amit Orbán Viktor furcsának, de jogszerűnek minősített. Hangsúlyozta, hogy a kormány most azt várja, jöjjön el a fair bankok korszaka, amit csak fair küzdelemben szabad kikényszeríteni.

Elég nehéz azonban ilyesmiről beszélni, hiszen az alkotmányosság legfőbb őreként emlegetett testületbe ismét a kormányoldal jelölt három embert. Ezzel a tizenöt fős grémiumban hamarosan jelentős többségbe kerülnek azok, akiket 2010 óta a kétharmad támogatott.

Amúgy a jelölési procedúrának nagyjából semmi értelme, hiszen a bírák kiválasztásában közreműködő eseti bizottság öt tagját négy éve a Fidesz adja, míg a többi négy parlamenti erő – beleértve a KDNP-t is – egy-egy személyt delegálhat. Vagyis: a fideszesek ellenében senkinek nincs esélye, így maradéktalanul érvényesülhetnek a hatalom érdekei, s csak megbízható káderek lehetnek a taláros testület tagjai.

 

A többi csak színjáték.

Gulyás Gergely parlamenti alelnök sajnálkozva széttárhatja persze a karját, hiszen ellenzéki jelöltekről is szavaztak a bizottságban, de ők sajnos nem kapták meg a szükséges öt szavazatot. Igaz, csak az LMP próbálkozott, de pontosan tudhatták, kár bárkit kínos helyzetbe hozni, és az egész szemforgató procedúrát legitimálni.

Saját útjukat járó, önállóan gondolkodó, csak érvekkel meggyőzhető és más politikai erők számára is elfogadható szakemberekre ugyanis most biztosan nincs igény. A fair küzdelem Fidesz diktálta szabályai már csak ilyenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.