galéria megtekintése

Ezt leszámítva

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 31. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Szédülten kapkodtam levegő után, miközben a távolodót hallgattam. Ropogtak a talpa alatt a CD-lemezek. Az egész gyűjteményemet leborította, és kéjesen taposta a borítókat. Gondolom, engem képzelt a helyükbe. Csak akkor mertem megmoccanni, amikor becsapódott mögötte a bejárati ajtó. Emlékszem: nevettem. Magamon. Ahogy ott álltam a szorításától bizsergő csuklómmal, a remegő térdemmel, önmagam karikatúrájaként én, aki világéletemben azt hangoztattam: velem ilyesmi sohasem fordulhat elő. Csak merjen kezet emelni rám!

Nem véreztem. Nem voltak rajtam sebek. Csak belül éreztem úgy, hogy ezt nem lehet túlélni. Másnapra néhány apró kék-zöld folt maradt az egészből. Lefotóztam, bár tudtam, semmi értelme. A combomat, a hasamat ütötte, nem a fejemet.Már akkor sem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy gyakorlata volt az ilyesmiben. Később kiderült: így igaz. A következő barátnőjét is terrorizálta – mielőtt azonban erről tudomást szereztem volna, kis híján velem is elhitették, hogy én voltam a hibás.

„Megcsaltad? Jaj, ugyan már, nekem bevallhatod... Már úgyse vagytok együtt. Vagy vissza akarsz menni hozzá? Nagyon szerethet, ha így kiborult miattad!” Sosem felejtem el azt a jeges, zsibbasztó döbbenetet, ami rám telepedett, amikor sokadszorra hallottam ezeket a mondatokat. A saját, addig idillinek hitt környezetemben, amelyről azt gondoltam, hogy ott nem vernek nőket, de ha valami közénk furakodó kívülálló mégis ilyet tenne, egy emberként fognánk össze ellene.

 

Egy idő után elhallgattam. Nem akartam többé magyarázkodni, hogy mivel húztam fel ennyire, hogyhogy nem láttam rajta az elején, és így tovább. Akad, aki a mai napig emlegeti, milyen kedves srác volt. Ja, csak megvert, bólogatok ilyenkor. Már nem lep meg, hogy erre az a válasz: jó, de ezt leszámítva aranyos volt. Miért is lepne meg? A vak komondorok országában, ahol pavlovi reflex az áldozathibáztatás? Ahol ha már a pénzünket nem számolhatjuk, legalább az asszonyt verjük rendesen?

Ahol egy megvert nő fotója alatt – legyen szó ismert műsorvezetőről vagy a haverom ismerőséről a Facebookon – azt taglalják az internetezők, milyen mitesszeres az arcbőre, meg hogy rosszul sminkelték a monokliját? A bántalmazott nő hazug, aljas, de legalábbis hisztérika, aki kihozza a béketűrésből szegény, jámbor aput. Megérdemelte! Én többet adtam volna neki! Nehogy már egy ártatlan pofon is súlyos testi sértésnek számítson! Az ilyesmi maradjon a négy fal közt! Másokat is vernek, ők mégse menőznek vele!

Felkavarodik a gyomrom, valahányszor a hozzászólásokat olvasom egy-egy bántalmazásról szóló cikk alatt. A vak komondorok párhuzamos dimenziójában nincs másik opció: a nő elveteti magát, majd verést provokál, hogy leperelje a gatyát is apuról, aki ugyan néha megrugdossa a gyerekeket, és ha máshogy nincs szex, hát megerőszakolja anyut, de ez csak rájuk tartozik. És különben is: ezt leszámítva olyan jó fej.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.