galéria megtekintése

Ez az ország néma legelő

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 08. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Pedig milyen jól indult a múlt hétvége. Pénteken este a Kozmosz zenekar lépett föl a debreceni Lovardában, szombaton pedig Orbán Viktor és együttese játszott a cívisváros főtéren, s elöljáróban máris le kell szögeznem: ami a két produkció érdemi, önmagán túlmutató, művészi értékét illeti, különösen érdekes dolgokat hallhattunk mindkét banda frontemberétől.

Hol vagytok ti, akik nekem az elmúlt négy évben oly sokat panaszkodtatok?

A Kozmoszból Pál Zsombor azt énekelte, hogy „ez az ország nem néma legelő”, majd a refrénben arra hívta föl a hatalom figyelmét: „magasról szarunk rá, hogyan cseleztek, mert szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek”. Sajnos kevesen csápoltak a színpad előtt neki, de hát a realitásokkal tisztában kell lenni: egy péntek esti koncerten a félnyolcas kezdés alatt az érdemdús közönség még a közeli kocsmákban fogyaszt.

 

A másnapi előadás sem vonzott telt házat, pedig a fideszes formáció magával Orbán Viktorral állt színpadra. Ám a rutinos előadóművész még a félig telt főtéren is hozta a formáját: Orbán a repertoárja legnépszerűbb darabját, Bánk bán nagyáriáját adta elő Erkel operájából.

Emlékezetes pillanat volt, amikor e sorokhoz ért: „Hazááám, hazááám, te mindenem! Tudom, hogy mindenem neked köszönhetem. Araaany mezők, ezüst folyók, hős vértől ááázottak, könnytől áradók”. A közönség „bravó” kiáltásokat hallatott. Nem csoda, hiszen Orbán hiteles volt: az említett sorokat éppen őrá írták.

Hiszen ki ne tudná, hogy Orbán a teljes vagyonát a hazájának köszönheti? Ki ne tudná, hogy a népszerű dalnok szűkebb hazájában, Fejér megyében már valóban aranyba borultak a mezők, és ezüstösen zúgnak a habok a birtokán? Szóval ilyen jól indult a hétvége: a művészetnek szentelhettem a pénteket és a szombatot.

Ám a vasárnap munkával telt: választási riportot kellett készítenem Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hatos számú választókerületében. Huszonnégy éves újságírói működéssel a hátam mögött e rutinfeladat végrehajtására debreceni fotóriporter barátom társaságában készségesen vállalkoztam, merthogy könnyen megoldható produkcióról volt szó.

Ám a megvalósítás terén csődöt mondtam. Az eső áztatta választókerületben ugyanis alig találkoztunk emberrel. Róttuk a köröket Kislétán, Nyírbogáton, Máriapócson és Nyírbátorban, de a választók csak nem bújtak elő – viszont mégis azt mondták a hírekben, hogy Orbán és együttese vezet! Ej, Pál Zsombor, te átejtettél engem, dünnyögtem, hiszen ez az ország mégis egy néma legelő. Itt a választást még választási program nélkül is meg lehet nyerni?! Ez példátlan eset.

– Magyarok, hol vagytok? – ezt kérdeztem a kevéssé aranyszínű szabolcsi mezőkön.

– Hová bújtatok? Hol vagytok ti, akik nekem az elmúlt négy évben oly sokat panaszkodtatok? Hol vannak, akiktől a fideszesek országszerte elraboltak trafikot és földet, piacot és céget? Hol vannak, akiktől elraboltak háromezermilliárd forint magánnyugdíjvagyont? Hol vannak a közmunkások? A devizahitelesek? Az állásnélküliek? A kikészített pedagógusok? A huszonhét százalékos forgalmi adót fizetők? A kirúgottak, megalázottak és kifosztottak? Hol vannak, akikért az elmúlt négy évben annyit írtam? Hol vagytok?!

De kétségbeesett kiáltásomra csak az eső feleselt: csipp-csöpp, kipp-kopp. Jól van, legyen. Öntözd hát az ellopott földet, és én tapsolok neked, te eső, ezt válaszoltam neki. Ne izgulj, te eső, hiszen a magyarokhoz beszélsz, ezért ennél többet nem kell mondanod. Nem értik úgysem, hát győzni fogsz. Csipp-csöpp, kipp-kopp. Csipp. Csöpp. Néha kipp. Vagy kopp. Ennyi csak az egész. Hát ettől a néma legelőtől féltél annyira, te nagyúr?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.