galéria megtekintése

Excrementum

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Elöntötte a fekália Magyarországot. Nem csak arra gondolunk, hogy három nap kellett hozzá, mire az illetékes hatóságok rájöttek arra, hogy ideje volna eltakarítani az Andrássy útról a múlt szombatról ott maradt trágyát, ebben nincs semmi meglepő.

Mint ismeretes, múlt szombaton melegfelvonulás volt Budapesten, s ebből az alkalomból a legkiválóbb nemzeti és homofób erők különféle helyekről összegyűjtött friss fekáliával trágyázták meg az Andrássy út Opera-közeli fáit, alaposan bedolgozva az anyagot a fémrácsok alá, hogy sokáig büdös legyen. Ez viszont meglepetésként hatott.

Eddig úgy volt, hogy a leghomofóbabb nemzeti erők igyekeztek csak ugyan erőt fitogtatni, félelmet kelteni. Mára azonban a helyzet némiképp változott, mert amikor az egészséges magyar nemzet létét ekkora veszély fenyegeti, a magyar nemzetvédők legkiválóbb erői mit csinálnak? Kilopják a szart a ló alól, szortírozzák, kiporciózzák, és az operaház körül akkurátusan szétterítik; ez ma a nemzeti virtus.

Igaz, ehhez is legalább akkora logisztikai háttér szükségeltetik, mint a híres magyar körkörös védelemhez. A legújabb hírek szerint akad a haza védelmének intellektuális változata is, amikor a nemzetvédő erők hashajtóval átitatott élelmiszert kínálnak a pályaudvaron a menekülteknek, majd „Utálom a mocskos cigányokat!” tartalmú táblácskákat nyomnak a kezükbe, és átirányítják őket cigányok lakta negyedbe.

 

Hanem itt most magunkról volna szó, hogyan lépjünk túl a nehéz helyzeteken. A héten volt szerencsénk villamoson utazni, s az előttünk lévő ülésen egy bóbiskoló hajléktalan maga alá rondított. Nem mondanánk, hogy részeg volt; egy idő után minden hajléktalannak olyan lesz az arca, a tekintete, mint aki már rég túlemelkedett téren, időn és minden biológiai törvényszerűségen. Végre tudomásul kellene venni, hogy a nyomornak nincs esztétikája, a nyomor nincs tekintettel semmire, nem kíméli a környezetét, s minél nagyobb a nyomor, annál jobban büdösödik az úri Magyarország is.

A mi problémánk inkább az, hogy az előző héten szívhez szóló cikket kanyarítottunk elesett embertársainkról, hogy ne hagyjuk őket az út szélén, nyúljunk a hónuk alá; még magunk is meg-megkönnyeztük, olyan szépet írtunk. Ami azt illeti, a gondviselés viszonylag gyorsan megadta a lehetőséget a bizonyításra: itt ül embertársunk a villamos ülésén önmaga piszkában, mindazonáltal jóízűn hortyogva, szinte felkínálva, hogy de facto a hóna alá nyúljunk. Közben mindenki a kocsi másik végébe tódul, és villamosvezetőért kiált.

Mi magunk csak mosolygunk ezen, s nemcsak azért, mert kereszteződés kellős közepén állunk, leszállni se lehet, hanem mert ismerjük a BKV-Figyelő blogjáról egy régi, próbált buszvezető beszámolóját a napi tapasztalatairól. Hogy ő maga nem tudja leszállítani a dolgát végző utast, ki se állhat a forgalomból, mert fegyelmit indíttat ellene a diszpécser, az ellenőrök és a közterületesek viszont tartanak a hajléktalanoktól, s egyáltalán a náluk magasabb férfi utasoktól, ezt kompenzálandó inkább a kismamákra és a gyerekekre szállnak rá; mindezt nem mi írjuk, hanem a buszvezető.

Megoldás nincs, hacsak nem mi magunk tesszük tisztába az illetőt. Ám az ehhez szükséges képzettség híján inkább bámulunk kifelé az ablakon, két-három megálló, és szép lassan kezdjük megszokni a mindent beborító szarszagot. Ám hogy eltereljük figyelmünket kilátástalan helyzetünkről, fejünkben újabb szívszorító cikk körvonalai rajzolódnak ki az elesettekkel való szolidaritásról, s a nagy, közös társadalmi felelősségről.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.