galéria megtekintése

Eurós tétek

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Azt mindenki eldöntheti maga, hogy most akkor félig üres vagy félig teli-e az uniós bőségszarunk, de az biztos, hogy egy darabig nem potyog bele több euró.

Addig, amíg meg nem győzzük Brüsszelt, hogy megfelelően tudjuk ellenőrizni az EU-források elosztását. Ehhez képest részletkérdés, hogy azért nem jön a pénz, mert az EU nem fizet, vagy azért, mert mi nem számlázunk, mert nem kockáztatjuk, hogy az EU ne fizessen.

Azt a kiscsoportosok is tudják Magyarországon, hogy ma állami beruházás vagy fejlesztési támogatás lényegében arra van, amire az EU-tól szerzünk. Ha az leáll, akárcsak időlegesen is, nincs, ami a helyébe lépjen. Brüsszel nélkül befagyna az egész, leállna minden olyan fejlesztés, ami közpénzen alapul. Másmilyen meg nincs.

 

Mi így nem leszünk gyarmat.

A kockázat tehát hatalmas, ezért nem jó vele játszadozni, azt pedig tudhatjuk, mi az, amire a brüsszeli bürokrácia üzembiztosan ugrik. Más terminológiával: amibe beleköt. Például az, ha átalakítjuk a pénzelosztás és az ellenőrzés teljes rendszerét, és ehhez nem szerezzük meg időben a beleegyező bólintását, nem papírozzuk le teljesen, hogy ez nincs ellenére. Na, éppen ezt tettük.

Miért? Mert nemcsak a kockázat hatalmas, hanem a tét is. A pénzelosztás feletti uralom tétje. Az átszervezéssel más kezébe került a főcsap: Lázáréba. Van már abban sok minden, de a pénz fölötti hatalomból ez adta neki a legtöbbet. Lázár könyörtelen és gyors átalakító. Csányit idézve: a trafikügyet is milyen jól megoldotta.

De most még a dohánynál is nagyobb a dohány. Orbán ügyeletes vasmarkú embere hozzászokott ahhoz, hogy győzni erőből kell és lehet. A brüsszeli szkanderje azonban sokba kerülhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.