galéria megtekintése

Európa néma

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 10. számában
jelent meg.


Zalán Eszter
Népszabadság

Ismét nagy, de kétes népszerűségnek örvend ma a magyar Brüsszelben: ironikus gratulációk, csodálkozás („pedig olyan normálisnak tűntök!”), szolid érdeklődés, hogyan és miért történt a magyar országgyűlési választás úgy, ahogy.

Az Európai Bizottság alapvetően sikertörténetként definiálja a Magyarországgal kapcsolatos politikai vitákat és azok kimenetelét

No nem az a különleges, hogy egy konzervatív párt választást nyert, hanem a (majdnem) kétharmad a demokrácia leépítésére tett kísérlet után, illetve a Jobbik sikere. Már definíciója is van az helyzetnek: gulyásdemokrácia, gulyáskommunizmus helyett.

 

Azonban az EU és Európa fővárosai némák. Az EU-nak, az Európai Bizottságnak nincs jogi értelemben köze a nemzeti választásokhoz. De talán a bizottság központjában, a brüsszeli Berlaymont-ban is feltűnt, hogy az egyik tagállamban minden ötödik állampolgár, aki vette a fáradságot, és elment szavazni, az Európában teljességgel szalonképtelennek tartott Jobbikra adta le a voksát. S csak néhány hét választ el attól az európai parlamenti választástól, amelytől hideg veríték lepi el az EU-pártiakat, a brüsszeli intézmények vezetőit, ha belegondolnak, hogy a populista-szélsőséges pártok a felmérések szerint akár a harmadát is adhatják az új EP-nek.

Talán Brüsszelből (vagy máshonnan) kéne mondani valamit arra, hogy a többi európai számára miért tévút az, amit a magyar szavazók jelentős része választott.

Az EU vezetői azt az EBESZ-jelentést is ismerik, amelyet az Európai Bizottság egyelőre „tudomásul vett”, és amely azt állapította meg, hogy jogtalan előnyt élvezett a Fidesz.

Ha egy EU-s tagállamban csak a gyanúja is felmerül annak, hogy nem voltak minden tekintetben tisztességesek a választások, az a minimum, hogy erre reagál Brüsszel. Egyelőre azonban néma csend.

Persze nem meglepő, választás következik Európában is. A José Manuel Barroso bizottsági elnököt is tagjai között tudó Európai Néppárt nem engedheti meg magának, hogy akár egy mandátumot is veszítsen a kiélezett küzdelemben, és ilyenkor egyébként is kerülik a konfrontációt a tagállamokkal.

Az Európai Bizottság ebben a helyzetben nem állhat bele ismét egy csatába Orbán Viktorral. A bizottság ugyanis alapvetően sikertörténetként definiálja a Magyarországgal kapcsolatos politikai vitákat és azok kimenetelét, mondván, azokat sikerült jogi mederbe terelni, amit tudott, az Európai Bíróságig vitt el a brüsszeli testület.

Az, hogy ezek kozmetikai változtatások voltak csak, senkit nem érdekel. Brüsszelnek az számít, amit Orbán Viktor a választás éjszakáján mondott – és amivel egyébként évek óta kampányol Brüsszelben –, hogy csak ő és a Fidesz áll a Jobbik totális euroszkepticizmusa útjában.

Félreértés ne essék, a magyar demokráciát nem Brüsszelnek, hanem a magyar demokratáknak kell megvédeniük. De azt láthatná az EU (illetve a tagállamok), hogy az autoriter vezetés, a leegyszerűsített megoldások igenis vonzók lehetnek a válság idején bénának tűnő demokráciával, és annak fájdalmas, küzdelmes megoldásaival szemben, nem csak Magyarországon, máshol is. De Európa és az EU néma.

Nem mutat fel sok érvet a demokrácia mellett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.