galéria megtekintése

A Fidesz Európa jobbszélén

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 11. számában
jelent meg.


Nagy N. Péter
Népszabadság

Aki tőle jobbra áll, az már leesik, mondta sok éve egy azóta még fontosabb pozícióban dolgozó jobboldali újságíró. Nincs már egyedül, lassan a fél ország vele potyog, hengergőzik egyre jobbra. Egyetlen jelzés erre az elmúlt napokból: Szávay István a Jobbik részéről megkérdezte Semjén Zsolt miniszteri meghallgatásán, mit tesz az ellen, hogy „a Felvidéken és a Kárpátalján a túl sok cigány gyerek miatt kevés a magyar tanuló a magyar iskolákban”. A nemzet egészének ügyeiért felelős miniszter erre nem azt mondta, hogy ennyire gátlástalanul rasszista kérdésre nem válaszol, hanem közölte, hogy ez a létező problémáknak csak egy része. Ebben egyetértünk. A probléma pedig szerintem az, hogy az ország díszlépésben masírozik jobbra, el a falakig, amelyekről mindig kiderül, hogy még tovább tolhatók.

A magyar közéletet – tehát jóval többet, mint a politikát, az iparkamarától a művészeti akadémiáig szinte mindent – ma a Fidesz és a Jobbik emberei és gondolatvilága uralja. Közülük a mérsékeltebbet, a Fideszt saját pártcsaládjának annyira a szélén érzékeli az európai közvélemény, hogy az Európai Szocialista Párt éppen úgy, mint a liberálisok, felszólították a konzervatívokat, hogy szabaduljanak meg a magyar párttól, mert az együttlét nem vett rájuk jó fényt és árt az európai demokrácia ügyének. A CDU főtitkára, Peter Tauber erre válaszként azt mondta, hogy a pártcsaládokra is érvényes, hogy az ember nem válogathatja meg a rokonait. Idegen se nyilatkozhatna ennél hűvösebben, családtagtól pedig végképp kínos a távolságtartásnak ez a mértéke.

Az európai liberálisok frakcióvezetője elment egészen odáig, hogy közölte, még egy esetleges nagykoalícióba is beszállna, ha ezzel el lehetne kerülni, hogy az európai parlamenti többség a Fidesz vagy az olasz Forza Italia támogatásával jöjjön létre. Tekintsünk most el attól, hogy politikai ellenfelek nyilatkozatairól van szó, pusztán csak annyit rögzítsünk, hogy az Európai Néppárt 39 országban bejegyzett 74 pártja közül éppen ezt a kettőt, köztük is elsősorban a magyart tartják elfogadhatatlannak a konzervatív oldalon. Európa szélén vannak.

 

Még inkább ez az eset a Jobbikkal, melyet be sem fogadnak az európai nacionalista pártok. A Franciaországban az EP-választásokat megnyerő Front Nationalnak nagy szüksége lenne az EP-frakcióhoz az öt meglévő mellett két további ország radikális pártjára, de a magyarról hallani sem akarnak. A döntő ok a rasszizmus és a Magyar Gárda-kapcsolat. Ehhez hozzátartozik, hogy éppen ez az a két vád, amellyel viszont a Fidesz alappal nem illethető, egyébként az idegenellenesség, a hidegen konzervatív családfelfogás, az állam szocialista jellegű túlhatalmazása, a kulturális szabadság – és általában a szabadság – megvetése erősen összeköti őket a Jobbikkal. És szinte senki mással a kontinensen.

A demokratikus ellenzék – mielőtt markánsabb szereplői végképp szétzilálják egymást –, jó lenne, ha tisztázná a felelősségét egy ilyen közegben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.