galéria megtekintése

EU-jellegű választás

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 16. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Ha szó szerint vennénk az európai választásokat, a Fidesz plakátjáról nem Orbán Viktornak, hanem Jean-Claude Junckernek és Pelczné Gáll Ildikónak kellene ránk tekintenie. A volt luxemburgi miniszterelnök a Fidesz–KDNP pártcsaládja, az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság (az „unió kormánya”) élére, a magyar politikus asszony pedig a magyar tagpárt listavezetője. Tudjuk persze, nem eszik olyan forrón a kását. A Juncker–Pelczné páros láttán sok helyütt vetélkedőket lehetne rendezni, vajon kik ezek az emberek, és sokan feltehetően telefonos segítséget is igénybe vennének. Húzónévre, Balftól Záhonyig első blikkre felidézhető „húzóarcra” van tehát szükség, s erre Orbán valóban kitűnő jelölt. Saját maga, illetve kormánya az Európai Unióval való huzakodásának szimbóluma.

Ha nem lenne Orbán (vagy egy másik plakáton Gyurcsány), még a végén teljes érdektelenségbe fulladna az EP-voksolás. Amire így is jó esély mutatkozik, tekintve az áprilisi, mondjuk így, „megméretés” nyomán kialakult „választási fáradtságot”. Az angol vagy a belga nálunk minden bizonnyal sokkal butább nép: az előbbi országban ugyanis a jövő heti voksoláson a helyhatósági, a másikban a törvényhozási szavazást is elintézik egy füst alatt. Így olcsóbb is, meg fásultság sincs. Igaz, a voksnapokat a nemzeti sajátosságokhoz igyekeznek igazítani: az angol csütörtökön szokott ikszelni, a cseh pénteken, szombaton, hogy utána még kinézhessen a telekre. A magyar vasárnap. Mindenütt egységesen, csak listán szavazunk. Ez nálunk nem nagy kunszt, de az angolnak, franciának az: nem ehhez van ő hozzászokva.

Nem könnyű rendet vágnia annak, aki veszi a fáradságot, és megnézi, milyen frakciók vannak jelen az Európai Parlamentben. (Társasjáték baráti összejövetelekre: kiket erősítenek Bajnai vagy Gyurcsány emberei, ha bejutnak?) Én például, tegyük fel, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldalt támogatnám. Nem tehetem meg, nincsen nálunk tagpártjuk a lapon. Mind az MSZP, mind az LMP másik kávéház. Előbbi a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége formációhoz, utóbbi a Zöldek/Európai Szabad Szövetséghez tartozik. Vajon hányan azonosítanák be őket helyesen a magyar szavazólapon? Utóbbi nem mellesleg az a frakció, ahol a jelenleg a Fidesz-listán szereplő Tőkés László EP-otthonra lelt Románia 2007-es uniós csatlakozását követően. Ennek a frakciónak volt a társelnöke a most visszavonult Daniel Cohn-Bendit. És aki ezt a frakciót akarja erősíteni, annak talán most először nem kell mondjuk bécsi vagy burgenlandi lakcímre átjelentkeznie, hogy ezt meg is tehesse.

 

Szóval megválasztunk valakiket... Ők a végén „megválasztják” Junckert vagy a német Martin Schulzot Európa élére. Vagy mást, akit majd a tagállamok előre „kiválasztanak”. Úgy európai választás ez, ahogyan a barna jellegű kenyér barna, a marxista igényű filozófiai mű meg marxista. Igyekszik az lenni, de azért nem egészen az.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.