galéria megtekintése

Esély és veszély

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 09. számában
jelent meg.

Vitányi Iván
Népszabadság

Van egy hosszú ideje nálunk tevékenykedő amerikai politológus, Jody Jensen, aki sokkal árnyaltabban, érdekesebben és konstruktívabban gondolkozik a globalizációról, mint nálunk szokás. Nagyon hasznos lenne, ha az immár magyarul is olvasható könyve, a Globalizáció és új kormányzás minél szélesebb körben befolyásolná a világról alkotott képünket.

Jensen szerint Hayek neoliberális optimizmusával szemben Polányi rajzolta meg reálisan a „nagy átalakulás” várható jellegét. Ez mindenképp új világkorszakot jelent, amit én – Hegel nyomán – leginkább világállapotnak, Weltzustandnak szeretek nevezni. Az antikvitás, a feudalizmus és a kapitalizmus utáni negyedik világállapotnak. A folyamat kettős lehetőséget rejt magában, az egyik a demokrácia kiterjesztése, a másik egy új formátumú, mert az eddigiekhez képest új lehetőségekkel rendelkező autokrácia. Szerzőnk hibridizációnak nevezi ezt a kettősséget, amely magában foglalja az integrációt és a fragmentációt. Egyrészt megteremti és fokozza a jólétet, másrészt azonban nem tudja és igazából nem is akarja ezt szétosztani. A szegénység tehát egyszerre csökken és nő. A javak többsége egy viszonylag törpe kisebbség kezében van. Az információ forradalma következtében egyrészt mindenki hozzájuthat az információhoz, másrészt megerősödnek azok a tényezők, amelyek ezt megakadályozzák. A citizenből internetes „netizen” válik, a logoszférából blogoszféra. Kialakul egy új értelmiségi magatartás, a „kritikai beszéd”, de ez kisebbségben marad a netizenekkel szemben.

Az állam vagy adaptív mellékszereplővé válik, vagy elnemzetlenedik, vagy ismét középpontba kerül és új territoriális elit nacionalizmust termel ki. A „nemzetállam” vagy kiüresedik, vagy nemzeti álarcban használja ki az új fejlődés által megteremtett új lehetőségeket.

 

Az új fejlődés magában rejti azt a lehetőséget is, hogy kialakuljon egy új globális civil társadalom, de működnek azok az erők is, amelyek megakadályozzák ennek kiteljesedését. Miközben erősödnek a globális civil demokrácia erői, legalább annyira az ellenségei is. A globális civil társadalom ellenzői vissza akarják nyomni a demokrácia szellemét egy új globális autokrácia palackjába. Nem tudjuk, melyik fog győzni. A jelen világ állapota kaordikus, egyszerre tartalmazza a káosz és a rend (ordó) vonásait. A válság, állandó létformává vált. Ez most a „hosszú jelen időszaka”. Ebben kell megtanulnunk élni – hogy aztán kikerülhessünk belőle.

Jensen nem esik túlzásokba, nem növeli a kétségbeesést: érzékenyen, racionálisan, egyensúlyt tartva néz szembe a kemény valósággal.

Ha ez a racionalitás erősödik, akkor van esély.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.