galéria megtekintése

És utána

5 komment

A szerk.

Két divatosan öltözött fiatal nő sétált szombat este a Nyugati aluljáróban. A közeli butikokban dolgoznak eladóként, és épp hazafelé tartottak zárás után.

„Már naponta háromszor jönnek be a gépfegyveres rendőrök megkérdezni, nem láttam-e valami gyanúsat. „Tök jó. Biztonságban érzem magam!" Így örvendezett egyikük. Pedig Magyarországra nem támadtak terroristák, és szakértők szerint nem is kell ilyesmire számítanunk. Csakhogy mégis: egész Európát hatalmába kerítette a félelem.

Az unió fővárosát szombat reggelre egyenesen lebénította a terrorfenyegetés. Az egész hétvégén kihalt volt Brüsszel központja, sült krumplit eszegető turisták helyett katonák lepték el a díszes tereket. Közvetlen és súlyos veszélyre hivatkozva a hatóságok leállították a metrót, lefújták a tömegrendezvényeket, este bezáratták az éttermeket, a lakosságot pedig arra kérték, maradjon otthon. Európa-szerte ezen a hétvégén nyíltak a karácsonyi vásárok, ám a biztonságért felelős emberek mindenütt húzzák a szájukat: biztosan kell ez most?

 

A párizsi terrortámadás utáni napokban még dacosan tértek vissza a franciák az utcára. Meg akarták mutatni, hogy nem félnek. Jelenlétükkel üzenték a terroristáknak, hogy nem győzhetnek. Egy héttel később azonban úgy tűnik, nehezebb elhárítani a félelem légkörét, mint azt gondoltuk. Megszokott és többnyire üdvözölt látvány lett az európai fővárosok utcáin a katonaság; szinte természetes, hogy a forralt boros bódé mellé idén gépfegyvereseket állítanak.

Az életünk lehet, hogy nagyobb biztonságban van, de életmódunk és szabadságunk valóban veszélybe került. (A szerk.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.