galéria megtekintése

És a férfiakkal mi lesz?

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 13. számában
jelent meg.

Kádár Antal

A magyar férfiak, ha 40-50 év munka és nyugdíjjárulék-fizetés után nem bírnak tovább dolgozni, nyugdíj helyett mehetnek a hajléktalanszállóra vagy a temetőbe. Ez miért nem tűnik fel az uniónak vagy a magyar jogvédőknek, szakszervezeteknek, jogalkotóknak?

A korkedvezményes nyugdíjazás megszüntetése és a nyugdíjkorhatár emelése miatt a fizikai munkás férfiak jelentős része egy évtizeddel később mehet nyugdíjba. Ötven körüli a munkában töltött éveik száma a felemelt nyugdíjkorhatárig. A hatalom számára ez nem probléma. Őket és köreiket nem érinti. Úgy vélik, ez az öregedő, megfáradt tömeg úgysem képes az érdekeit képviselni, mint a fiatalok a tandíjjal vagy az internetadóval kapcsolatban.

Az a cél, hogy tűnjenek el az ellátórendszerből az 55–60 éves, több műszakban dolgozó férfiak, ha nem tudnak úgy dolgozni, mint 30 éves korukban. Hisz nincs joguk se rokkant-, se semmilyen nyugdíjra, fizetés nélküli szabadságra, részmunkaidős munkavégzésre, semmire. Bármilyen, egészségre ártalmas munkakörben, akárhány műszakban dolgozott, akárhány gyermeket nevelt fel.

 

A nyugat-európai országokban 40-42 év munka és nyugdíjjárulék-fizetés után nyugdíjba vonulhatnak nők, férfiak egyaránt, függetlenül az életkoruktól. Egyetértek azzal, hogy a nőknek már nálunk is van erre lehetőségük, de a férfiaknak miért nincs?

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.