galéria megtekintése

Értékvesztő

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Sajnálom, hogy az európai értékek hajóját mindenki siet elhagyni, ám Szerbia ebben nem vesz részt – nyilatkozta szerdán Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök. Figyelemre méltó szavak valakitől, aki nemrég még Vojiszlav Seselj radikális pártjának szószólója volt. Ettől még igaza lehet abban, hogy az uniós tagságban reménykedő Szerbia kivételével az emberáradat súlya alatt az államok sorra hajítják el közös értékeinket.

A szerb miniszterelnök arra az osztrák bejelentésre reagált, amely szerint egyes határszakaszokon „technikai biztosítás” lehetőségeit tervezik. Magyarán kerítést építenének. Látszik, hogy Ausztriának nélkülöznie kell Habony Árpád tanácsait, különben előkészítették volna a döntés kommunikációját.

Kerítést ugyanis nem szívesen mondanak, mert tegnap még épp ezért kárhoztatták Magyarországot. Az osztrák köztársasági elnök például „építési intézkedésekről” beszélt. Szijjártó Péter le is csapta a magas labdát, és felszólította Európa vezetőit a kettős beszéd befejezésére.

 

Nincs rövid távon megoldás, minden intézkedés egyedüli célja a kommunikáció – mondta a napokban egy görög elemző lapunknak. Ha a menekültáradat alakulását nézzük, igaza van: a Németországot a Balkán felől elérő emberek száma folyamatosan emelkedik függetlenül attól, ki mit állít saját válaszlépéseiről. És míg október folyamán csak az orosz bombázók újabb 120 ezer embert kergettek el Szíriából, Európa végképp az intézkedésnek álcázott nemzeti kommunikációk értékelésébe menekült.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.